Objevte to NEJ z Chorvatska a získejte inspiraci pro příští dovolenou na Jadranu!

Oblíbené 0

Zatím nemáte žádné oblíbené nabídky.

  • K nabídkám se můžete kdykoliv vrátit
  • Oblíbené nabídky na jednom místě
  • Upozornění na změny v nabídkách

Praktický průvodce: autem do Chorvatska

Chystáte se letos na letní dovolenou na Jadranu? Pak právě pro vás jsme připravili praktického průvodce na cestu autem do Chorvatska. Dozvíte se, jakou trasu zvolit i užitečné informace o cestovních dokladech, dálničních poplatcích či povinné výbavě.
Praktický průvodce: autem do Chorvatska

Chorvatsko je oblíbenou turistickou destinací, kam spousta Čechů vyráží autem. Pokud se letos na dovolenou na Jadranu chystáte i vy, pak právě pro vás jsme připravili tento detailní průvodce se všemi důležitými informacemi, které budete pro bezpečnou a pohodovou cestu potřebovat. Přečtěte si, která trasa je nejlepší právě pro vás, jaké dálniční poplatky vás čekají, jaká je povinná výbava, jaké jsou místní dopravní předpisy a mnoho dalšího. Připravte se na cestu a užijte si dovolenou bez stresu!

1. Trasa do Chorvatska

Při volbě nejlepší trasy do Chorvatska máte na výběr dvě možnosti. Zohlednit při tom musíte především to, odkud vyjíždíte a kam máte v Chorvatsku namířeno.

  • přes Rakousko a Slovinsko
    • první možností je trasa přes Brno: Praha – Brno – Vídeň – Graz – Maribor – Záhřeb – Split – Makarska – Dubrovník
    • druhou možností je trasa přes České Budějovice: Praha – České Budějovice – Linz – Wels – Graz – Maribor – Záhřeb – Split – Makarska – Dubrovník
  • přes Slovensko a Maďarsko
    • Praha – Brno – Bratislava – Mosonmagyaróvár – Szombathely – Lendava – Varaždin – Záhřeb – Split – Makarska – Dubrovník

2. Cestovní doklady

Chorvatsko je členem Evropské unie i Schengenského prostoru, a tak vám ke vstupu na jeho území stačí platný občanský průkaz. Pokud jste řidič vozu, kterým do Chorvatska jedete, nesmí vám chybět řidičský průkaz, malý technický průkaz a zelená karta. Nebojte, mezinárodní řidičský průkaz si pro cestu do Chorvatska vyřizovat nemusíte –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ s běžným českým průkazem můžete řídit nejen na území České republiky, ale také v celé Evropské unii a navíc i ve Švýcarsku, Norsku a Lichtenštejnsku.

Hodit se vám bude také potvrzení o ubytování a doklady k vozidlu včetně zelené karty, která slouží jako mezinárodní doklad o pojištění vozidla. Tato dokumentace vám může usnadnit přechod hranic a vyhnout se možným komplikacím kdekoliv po cestě.

3. Poplatky za cestu

Cestování do Chorvatska zahrnuje přechod hranic několika zemí, které mají různé systémy dálničních poplatků. Hlavní trasa do země na břehu Jaderského moře vede přes Rakousko a Slovinsko (nejčastěji přes Vídeň, Graz a Maribor), alternativou pak může být cesta přes Slovensko a Maďarsko:

  • Rakousko: dálniční známku pořídíte on-line ve variantě na 1 den nebo na 10 dní; cena začíná na 8,60 € (217,73 Kč).
  • Slovinsko: dálniční známka se dá koupit pohodlně online na webu slovinského ředitelství dálnic. Slovinci nabízí 7denní známku za 16 € (405 Kč).
  • Slovensko: dálniční známku pořídíte za 10 € na 10 dnů (253,17 Kč), koupit si ji můžete online.
  • Maďarsko: dálniční známku na 1 den lze koupit za 5 150 forintů (330 Kč) online. Dálniční známka s 10denní platností přitom stojí jen o 80 Kč více.

Dálnice v Chorvatsku jsou rovněž zpoplatněny, ale funguje zde mýtný systém, kdy poplatky platíte na základě počtu ujetých kilometrů. Platba probíhá na mýtných branách, které jsou umístěné na nájezdech a sjezdech chorvatských dálnic. Celkové náklady na dálniční poplatky tak mohou být mnohem vyšší než v tranzitních zemích. Průměrná cena za použití dálnic je asi 6 € za 100 km. Cenu lze zkontrolovat předem na interaktivní mapě provozovatele chorvatských dálnic Hrvatske Autoceste.

4. Dálnice v Chorvatsku

Chorvatské dálnice jsou velmi kvalitní a skvěle udržované, díky čemuž je cestování po nich pohodlné a bezpečné. Většina turistů mířících do Chorvatska z České republiky využívá dálnici A1, která začíná v hlavním městě Záhřeb a končí v Ploče nedaleko Dubrovníku na jihu Chorvatska.

Tato hlavní chorvatská tepna nabízí nejen rychlé a komfortní spojení mezi severem a jihem země, ale i úchvatné výhledy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ třeba na horské masivy Velebit a Biokovo, které vám doslova vezmou dech. Fascinující je ovšem i cesta sama o sobě – dálnice v Chorvatsku často vedou složitým terénem, v němž je nutné překonávat velké výškové rozdíly. Místní inženýři proto vymysleli mnoho působivých estakád, které jsou doslova technickým divem.

5. Dopravní předpisy

Chorvatské předpisy jsou velmi podobné těm českým – rovněž se jezdí po pravé straně silnice, platí stejná pravidla pro předjíždění i pro křižovatky. Je důležité dodržovat bezpečné rozestupy mezi vozidly, na to chorvatská policie velmi dbá a za porušení tohoto pravidla hrozí pokuta až 60 €. Platí také stejné rychlostní limity jako v České republice: ve městech je limit 50 km/h, na hlavních silnicích 90 km/h a na dálnicích 130 km/h.

6. Povinná výbava

Před cestou do Chorvatska se ujistěte, že máte ve vozidle povinnou výbavu. Ta v Chorvatsku a tranzitních zemích zahrnuje nejen lékárničku, reflexní vestu pro každého pasažéra a varovný trojúhelník, ale také soubor rezervních žárovek, hasicí přístroj, a v zimě dokonce i lopatku. Pokud tyto předměty v autě nemáte, riskujete vysokou pokutu. Před odjezdem je také vhodné zkontrolovat, že veškerá povinná výbava je plně funkční a zda už neuplynula doba její expirace. Reflexní vesty je nutné mít uložené přímo ve dveřích u každého pasažéra – v některých zemích totiž hrozí pokuty, pokud se vesta nachází v kufru. Máte-li v autě nainstalovanou palubní kameru, dejte si pozor v Rakousku, kde je jejich používání zakázáno.

7. Tolerance alkoholu

Chorvatsko je známé přísným přístupem k řízení pod vlivem alkoholu. Tolerance alkoholu za volantem je pro běžné řidiče nastavena na 0,5 promile, nicméně pro mladé řidiče do 24 let a profesionální řidiče platí absolutní zákaz jakékoliv přítomnosti alkoholu v krvi. Šance, že budete při jízdě po chorvatských silnicích kontrole alkoholu podrobeni, rozhodně není nízká – během letní sezóny policie v turistických oblastech hlídkuje často.

8. Trajekty

Pokud se rozhodnete prozkoumat chorvatské ostrovy jako Hvar, Korčula nebo Brač, čeká vás cesta trajektem. Chorvatsko má rozsáhlou síť trajektových tras, které poskytují pravidelné spoje mezi pevninou a mnoha ostrovy. V letních měsících, kdy je nápor turistů nejvyšší, se doporučuje lístky na trajekt rezervovat s dostatečným předstihem. Rezervace online je jednoduchá a umožňuje zvolit přesný čas plavby. Lístek na trajekt si snadno zarezervujte na stránce jadrolinija.hr.

Cesta autem z České republiky do Chorvatska je mezi turisty oblíbená. Dopravní spojení s Jadranem je totiž nejen snadné a rychlé, ale navíc nabízí možnost se po cestě pokochat Chorvatskem i tranzitními zeměmi. Naštěstí už jsou pryč doby, kdy řidiči potřebovali zvládnout cestu k Jadranu na jeden zátah. Rok od roku si více a více dovolenkářů udělá na jednu či dvě noci zastávku v Rakousku, Slovinsku nebo Maďarsku. Rozdělí si tak trasu na několik dní, a k tomu během jedné dovolené poznají více míst. Vyzkoušejte si to také a obohaťte svou cestu k moři o další nezapomenutelné zážitky!

Autor článku:

Aktualizováno: 3. 7. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Chorvatsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů