Objevte to NEJ z Chorvatska a získejte inspiraci pro příští dovolenou na Jadranu!

Oblíbené 0

Zatím nemáte žádné oblíbené nabídky.

  • K nabídkám se můžete kdykoliv vrátit
  • Oblíbené nabídky na jednom místě
  • Upozornění na změny v nabídkách

Objevte to NEJ z Chorvatska: Zadar – město starobylých památek i moderních atrakcí

Chorvatský Zadar je turisticky trošku opomíjenou perlou severní Dalmácie. Město samotné i jeho okolí ovšem nabízejí úžasnou kombinaci historických památek, krásných pláží a pestrých možností výletů i dalšího vyžití. Proč byste měli Zadar navštívit i vy?
Objevte to NEJ z Chorvatska: Zadar – město starobylých památek i moderních atrakcí

Znáte ten úžasný pocit, když si nějaké město okamžitě zamilujete? Právě takové okouzlení vás může potkat v Zadaru, perle chorvatského pobřeží. Se svou bohatou historií, krásnými plážemi a unikátním spojením starověké a moderní kultury je Zadar rozhodně destinací, která si zaslouží vaši pozornost. Přinášíme 5 důvodů, proč Zadar navštívit!

1. Jedinečná kombinace historických památek a moderních atrakcí

V Zadaru se stejně jako v jiných starobylých městech na pobřeží Jadranu nachází spousta významných památek a architektonických skvostů z dob starověku a středověku. K tomu se ovšem pyšní i dvěma moderními technickými atrakcemi, které leží jen pár kroků od starobylého jádra města.

První z nich jsou Mořské varhany, jež mají podobu schodů sestupujících z hlavní zadarské promenády až do moře. Ve schodech je zabudována důmyslná soustava trubek a píšťal, která působením mořských vln vydávají libozvučné melodie.

Druhou atrakcí je pouze pár metrů vzdálený Pozdrav slunci, který akustické varhany doplňuje o vizuální prvky. Jedná se o do kamenné dlažby zabudovaný kruh o průměru 22 metrů tvořený fotovoltaickými solárními panely. Tyto panely přes den načerpávají energii ze slunce, aby z ní večer mohly vykouzlit jedinečnou show plnou světelných efektů a barev. Přístup na obě tyto atrakce je neomezený, takže si můžete užít nezapomenutelný západ slunce při posezení na Mořských varhanech nebo procházení se po svítícím Pozdravu slunci. Tento zážitek zaručeně okouzlí děti i dospělé!

Starobylé centrum Zadaru s těmi nejvýznamnějšími památkami se rozprostírá na malém polostrůvku, jehož špici zdobí dvě výše zmíněná moderní díla. Zbytek poloostrova je ovšem plný upomínek na bohatou historii sahající až do dob starověkého Říma a antiky.

Prohlédnout si zde můžete například mohutné městské hradby ze 16. století, které jsou chráněnou památkou UNESCO. Dále v Zadaru můžete obdivovat kostel sv. Donáta z 9. století či římské fórum plné antických staveb. Za vidění stojí také katedrála sv. Anastázie, na jejíž zvonici je možné vystoupat a pokochat se úchvatným výhledem na město, Jadran a přilehlé ostrovy. Jádro starého města protíná nejstarší hlavní třída, které místní neřeknou jinak než Kalelarga, ovšem v mapě ji oficiálně najdete jako Široka ulica. Na této ulici je mnoho restaurací, kaváren a výborných zmrzlináren, kam můžete po dni plném procházení zajít na něco dobrého.

2. Blízkost hned pěti chorvatských národních parků

Pokud se rozhodnete pro dovolenou přímo v Zadaru nebo jeho blízkém okolí, můžete během pobytu snadno navštívit hned 5 z 8 chorvatských národních parků. V dojezdové vzdálenosti do 1,5 hodiny od Zadaru leží národní parky Krka, Palkenica, Severní Velebit, Kornati a Plitvická jezera.

Pokud máte sportovního ducha a dovolenou u moře si rádi zpestříte turistikou, cyklistikou anebo lezením po skalách, zamiřte do národních parků Severní Velebit či Paklenica. Nejnavštěvovanějším chráněným územím Chorvatska jsou Plitvická jezera, kde vás okouzlí 16 průzračně čistých jezer s mnoha vodopády a peřejemi. Nádherná příroda plná dechberoucích vodopádů na vás čeká také v Národním parku Krka, kde můžete navíc vidět i další poklady jako pozůstatky římského amfiteátru, jeskyni Oziđana nebo na řece ležící ostrov Visovac s kostelem a klášterem.

Vzhledem k tomu, že je Zadar přístavní město, jedná se o ideální základnu pro výlety nejen po souši, ale také po moři. Z přístavu vyplouvá spousta lodí, které vás doplaví například na nedaleké ostrovy Pašman, Dugi otok, Ugljan a další. K tomu nejkrásnějšímu, co můžete v Zadaru zažít, patří jednodenní výletní plavby do Přírodního parku Telašćica či do Národního parku Kornati, který tvoří 147 ostrovů a útesů rozmanitých tvarů i velikostí. Vápencové a křídové souostroví s nedotčenou přírodou a bohatým podmořským životem v okolním moři je právem nazýváno nejkrásnějším mořským bludištěm na světě.

Pokud v Zadaru strávíte romantickou dovolenou ve dvou, rozhodně nevynechejte večerní panoramatickou plavbu lodí při západu slunce. Přesvědčte se tak sami o platnosti slov slavného spisovatele Alfreda Hitchcocka, který o Zadaru prohlásil, že je to město s nejkrásnějším západem slunce na světě.

3. Jedny z nejkrásnějších pláží v Chorvatsku

V Zadaru a jeho okolí jsou nádherné přírodní pláže. Navíc je v této lokalitě křišťálově čisté moře zdobené mnoha malými ostrůvky, takže podmínky pro koupání a relaxaci jsou jedním slovem dokonalé. Nejznámější z nich je pláž Borik, která leží asi 4 km od historického centra města. Tato pláž je převážně oblázková, ovšem část je i písečná či betonová. Díky mělkému vstupu do moře a příjemnému stínu borovic je toto místo jako stvořené pro rodiny s dětmi. Borik je jednou ze dvou zadarských pláží oceněných Modrou vlajkou. Tou druhou je Kolovare, která je od centra vzdálena jen 10 minut chůze.

Tato pláž nabízí zázemí pro plážový volejbal, nohejbal a pro nejmenší je zde dětské hřiště. V Zadaru jsou dále oblíbené pláže Puntaminka, Zaton nebo Punta Bajlo. Skvělým zážitkem je také koupání v jedinečném prostředí některého z přilehlých ostrůvků. Nejbližší z nich je Ošljak, kam jezdí pravidelně přívoz.

4. Nezapomenutelné zážitky pro celou rodinu

Zadar je perfektní destinací pro rodinnou dovolenou s dětmi. Kromě skvěle vybavených pláží s pozvolným vstupem do moře a zázemím pro nejmenší nabízí metropole severní Dalmácie i další zážitky pro malé i velké. V historickém centru města se kromě památek nacházejí také technologické divy – akustická atrakce Mořské varhany a vizuální dílo Pozdrav slunci – o kterých už jsme se zmínili výše.

Zadar můžete spolu s dětmi navíc poznat zcela unikátním způsobem – při interaktivní prohlídce Jadera Secrets za doprovodu zkušeného průvodce. Jedná se o venkovní zábavnou hru s kufrem plných hádanek, které musí malí cestovatelé s rodiči vyřešit. Tato atraktivní forma objevování památek bude bavit účastníky všech věkových kategorií, kteří se navíc o Zadaru dozvědí spoustu nových informací.

Pouze 30 km od Zadaru se nachází zábavní park Dalmaland, ve kterém lákají atrakce na souši i ve vodě. Pokud chcete dětem ukázat i kousek krásné chorvatské přírody, vezměte je do Přírodního parku Vranské jezero. Tady si děti zamilují naučnou stezku vedoucí po dřevěných chodníčcích nad hladinou jezera. Její okolí je ornitologickou rezervací, takže při procházce budete moci s trochou štěstí pozorovat ptactvo.

Objevujte Chorvatsko s Travelkingem

5. Vynikající gastronomie

Dovolenou v Zadaru si vychutnáte všemi smysly! Právě z tohoto regionu, ležícího uprostřed chorvatské části Jadranu, pochází lahodné pokrmy i nápoje, které musíte ochutnat. Jen pár kilometrů od Zadaru se totiž nachází zemědělsky nejúrodnější území Chorvatska – Ravni kotari. Právě zde se pěstuje maraska – nejchutnější višeň na světě – jež je hlavní ingrediencí proslulého likéru maraschino.

Další místní delikatesou je vyhlášený paški sir (pažský sýr) z ovčího mléka, který získal mnoho ocenění a považuje se za jeden z 10 nejlepších sýrů na Zemi. Svou jedinečnou chuť a aroma má díky kapkám mořské vody, jež na byliny použité při výrobě sýru vane silný vítr z moře. Pokud patříte mezi skutečné gurmety, udělejte si výlet do mlékárny Gligora, kde se tento známý sýr produkuje. Ostrov Pag je ze Zadaru skvěle dostupný – z pevniny se na něj snadno dostanete přes most.

Ty pravé chutě Chorvatska najdete také ve specialitách jako brudet (vydatný rybí guláš), mořských plodech „na buzaru“ či v legendárním dalmatském pršutu (sušená šunka). Tyto dobroty si nejlépe vychutnáte se sklenkou znamenitého místního vína Prošek či Pošip.

Autor článku:

Aktualizováno: 1. 7. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Chorvatsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů