Objevte to NEJ z Chorvatska a získejte inspiraci pro příští dovolenou na Jadranu!

Oblíbené 0

Zatím nemáte žádné oblíbené nabídky.

  • K nabídkám se můžete kdykoliv vrátit
  • Oblíbené nabídky na jednom místě
  • Upozornění na změny v nabídkách

Objevte to NEJ z Chorvatska: Split – město, které si vás získá památkami i atmosférou

Metropole střední Dalmácie vás okouzlí historickými památkami, romantickými uličkami, skvělou gastronomií i jedinečnou atmosférou. Zároveň se jedná o skvělý výchozí bod pro výlety na pevnině i na moři. Přečtěte si 8 tipů, co ve Splitu vidět a zažít!
Objevte to NEJ z Chorvatska: Split – město, které si vás získá památkami i atmosférou

Split je druhé největší město Chorvatska a zároveň metropole turisticky velmi atraktivní střední Dalmácie. Můžete v něm strávit celou dovolenou, nebo třeba jen jednu či více nocí před vyplutím na některý z populárních ostrovů jako Hvar, Brač, Korčula nebo Vis.

Nejzajímavější památky ve Splitu jsou koncentrovány na ploše jeho relativně malého starého města, takže může být skvělým cílem pro jednodenní výlet z nedalekých destinací jako Trogir, Omiš, Makarska či Šibenik. Split ovšem zdaleka není pouze o památkách a historii, jedná se totiž o velmi živé a moderní město, kde toho na vás čeká opravdu hodně: skvělé koupání, adrenalin na zip line, špičková gastronomie, túry v horách, výlety na nedaleké ostrovy a spoustu dalšího.

Co můžete vidět a zažít ve Splitu? Máme pro vás 8 tipů!

1. Objevte památky, které vám vyrazí dech

Hlavním důvodem, proč navštívit Split, jsou unikátní historické památky a architektonické skvosty z dob antiky. Nejcennější z nich je Diokleciánův palác, který od roku 1979 figuruje na seznamu UNESCO. Tento monumentální komplex o rozměrech 215×180 m a ploše 38 500 m² zahrnuje spoustu ulic, pevnost, katedrálu, náměstí, několik chrámů a rozsáhlé podzemí.

I po více než 1 800 letech od svého vybudování je Diokleciánův palác tepajícím srdcem Splitu a kromě řady restaurací, obchodů a hotelů je jeho součástí také mnoho domů, ve kterých dodnes bydlí více než 3 000 místních obyvatel.

V případě, že byste o dějinách města chtěli vědět víc, navštivte expozici Archeologického muzea Split, v jehož bohaté expozici je k vidění spousta cenných artefaktů z období od pravěku přes antiku či středověk až po novověk.

2. Nasajte jedinečnou atmosféru na Rivě

Od moře k Diokleciánovu paláci přiléhá kouzelná pobřežní promenáda, které místní neřeknou jinak než Riva. Několik set metrů dlouhou třídu dlážděnou vápencem z nedalekého ostrova Brač zdobí vysoké palmy a najdete na ní spoustu skvělých restaurací, kaváren a zmrzlináren.

Ceny jsou v této lokalitě sice o něco vyšší než v jiných částech Splitu, ale pokud si mezi mnoha podniky vyberete nějaký z těch levnějších, určitě nebudete litovat. Asi nikoho nepřekvapí, že během letní sezóny je na Rivě opravdu rušno. Totéž ovšem můžete očekávat i během zimy, kdy turisty bohatě nahradí obyvatelé Splitu, kteří Rivu milují a rádi si na tomto místě dají kávu či oběd. Po celý rok tak na Rivě můžete nasávat tu pravou dalmatskou atmosféru, pro níž je typická pohoda a hlavně žádný stres. Ostatně motto Dalmatinců zní: POMALO!

3. Užijte si parádní koupání i kousek přírody v srdci města

Ve Splitu a jeho okolí se rozprostírá celá řada pláží, na kterých si užijete den plný koupání v čistém moři. Nejoblíbenější z nich je pláž Bačvice, která získala ocenění Modrá vlajka. Leží hned u centra města a najdete na ní kvalitní zázemí včetně spousty barů a restaurací. Obyvatelé Splitu dávají ale většinou přednost pláži Žnjan, která je o poznání větší než Bačvice a rovněž nabízí moderní zázemí a pestré možnosti občerstvení.

Za nejkrásnější pláž ve Splitu je považována Kašjuni, která leží na pobřeží poloostrova a lesoparku Marjan, kam se dostanete příjemnou procházkou z Rivy. Marjan je prakticky jediným větším kouskem přírody ve Splitu, zato svou plochou dosahuje téměř pětiny celého města. Parkem vede spousta turistických stezek, na kterých si můžete jeho krásy v klidu vychutnat a kochat se při tom dechberoucími výhledy na tyrkysový Jadran a ostrovy Brač, Šolta a Čiovo (za dobré viditelnosti můžete zahlédnout dokonce i Hvar). Kromě turistů a cyklistů je park hojně vyhledávaný mezi lezci, protože jeho hřeben tvoří vápencové skály, jež jsou pro lezení jako stvořené.

4. Vyšlápněte si za nezapomenutelnými výhledy

Dovolenou ve Splitu rozhodně nemusíte trávit pouze chozením po památkách, popíjením kávy na Rivě nebo odpočinkem na pláži. Město totiž ze všech stran svírají hory a kopce, které vybízejí ke zdolání. Oblasti mezi městy Split a Omiš dominuje vysoké krasové pohoří Mosor, jehož nejvyšší vrchol Veliki Kabal dosahuje výšky 1 339 m n. m.

Ideální výchozím bodem pro túru je osada Sitno Gornje, odkud na nejvyšší vrcholy pohoří vedou dobře značené stezky střední náročnosti. Pokud vystoupáte na Veliki Kabal nebo některý z vrcholů v jeho okolí (Ljubirna, Javorska atd.), můžete si dopřát parádní hřebenovku s nezapomenutelnými výhledy na Split a moře poseté ostrovy.

Báječné podmínky pro lehce až středně náročnou turistiku nabízí také pohoří Kozjak s nejvyšším vrcholem Veli Vrj (779 m n. m.), které se vypíná kousek za Splitem u městečka Klis. Po silnici nad Klisem je možné vyjet až do více než 600 metrů nad mořem, takže se náročného stoupání obávat nemusíte. Kromě pohodové túry po hřebenech lemované nádhernými výhledy na moře i do vnitrozemí tady láká také jeden adrenalinový zážitek – jízda na zip line. Dráha jednomístné a jednosměrné lanovky na ocelovém laně měří více než 2 500 m a prohlédnete si během ní Split a jeho okolí z ptačí perspektivy.

5. Prozkoumejte některý z nedalekých ostrovů

Říká se, že ostrovy jsou nejcennějšími poklady Chorvatska. A ze Splitu budete mít na dosah ty nejkrásnější z nich! Z místního přístavu vyplouvají pravidelně trajekty i menší lodě například na Brač, Šoltu, Hvar, Korčulu, Lastovo a Vis. Záleží jen na vás, jestli se na některý z ostrovů vydáte po vlastní ose, nebo dáte přednost organizovanému výletu lodí.

Nejlépe dostupný je ostrov Brač, na který trvá plavba trajektem necelou hodinku. Na Brači se nachází nejslavnější chorvatská pláž Zlatni Rat a oproti ostatním ostrovům zde najdete úžasný klid a velmi autentickou atmosféru, protože sem na dovolenou jezdí především sami Chorvati.

Zato na nejnavštěvovanějším Hvaru je v letní sezóně opravdu živo. Jedná se totiž o destinaci vyhlášenou mezi mladými, kteří si na dovolené chtějí užít hodně zábavy. Trajekt na Korčulu pluje sice téměř tři hodiny, ale tento úchvatný ostrov za to rozhodně stojí. Pyšní se nejen překrásným starobylým hlavním městem, ale i členitým pobřežím s mnoha fantastickými plážemi.

Na ostrově Vis zase můžete obdivovat jednu z nejznámějších přírodních krás na Jadranu – proslulou Modrou jeskyni. V letních měsících, kdy je hodně slunečního světla, je přes den vnitřek jeskyně kouzelně modrý a průzračná voda v hloubce až 16 m se zbarvuje do třpytivě stříbrné.

6. Zabodujte u dětí zábavným programem

Split je výbornou volbou pro rodinnou dovolenou s dětmi. Pláže ve Splitu jsou zpravidla pěkně upravené a nabízejí skvělé zázemí pro malé i velké návštěvníky. Během letní sezóny vyrostou v moři nedaleko mořských břehů hned na několika místech nafukovací aquaparky. Na různorodých atrakcích se děti zaručeně zabaví. Vstupné do vodního parku je sice zpoplatněno, ale zato je v ceně nepřetržitý dohled plavčíka.

Ať už bude jakékoliv počasí, uděláte svým ratolestem radost návštěvou Muzea iluzí Split. Jedná se o moderní expozici, která pomocí interaktivních prvků propojuje zábavu se vzděláním. V tomto jedinečném světě triků a klamů se například naklonujete, projdete se po místnosti vzhůru nohama, vyměníte si obličej s jiným návštěvníkem anebo si položíte hlavu na talíř. Zároveň se poutavým způsobem dozvíte zajímavé informace o vizuálním a smyslovém vnímání. Z Muzea iluzí Split si kromě nezapomenutelných zážitků odnesete také spoustu originálních fotek.

7. Ochutnejte ty pravé chutě Chorvatska

Speciality z oblasti Dalmácie patří k tomu nejlepšímu, co chorvatská gastronomie nabízí. Typickými surovinami pro tuto přímořskou oblast jsou ryby a plody moře, jehněčí maso a středomořské bylinky. Nesmí chybět ani znamenitý olivový olej a výborné víno z hájů a vinic Dalmácie.

Ve Splitu se nachází spousta špičkových restaurací, kde si můžete objednat například crni rižoto (černé rizoto s plody moře a barvivem ze sépie), pašticadu (vydatný pokrm na způsob hovězího guláše), mořské plody „na buzaru“ či brudet (rybí guláš). Za ochutnání stojí také velmi kvalitní místní sýry a dalmatský pršut. Jako dezert si dopřejte splitský dort (Splitska torta), ve kterém se snoubí chutě a vůně Dalmácie: sušené fíky, rozinky, vlašské ořechy, pomerančová kúra a nadýchaný mandlový piškot. Milovníci vína zase ocení široký výběr vín, která se k tradičním pokrmům skvěle hodí. Se sklenkou vína jako Pošip, Plavac či Babić vám bude chutnat nejlépe!

Náš TIP: Více tipů, jak si na dovolené v Chorvatsku pořádně pochutnat, si přečtete v našem článku o chorvatské kuchyni.

8. Navštivte národní parky i památky UNESCO

Další nespornou výhodou Splitu je jeho strategická poloha. Kromě krásných ostrovů to z něj budete mít blízko také k atraktivním výletním cílům na pevnině. Jen 20 km od Splitu se nachází další památka UNESCO – město Trogir s úchvatným starobylým jádrem plným architektonických skvostů. Centrum Trogiru leží na malém ostrůvku, a tak se městu trefně přezdívá „malé Benátky“. Obdivovat v něm můžete například pevnost Kamerlengo, katedrálu sv. Vavřince, spoustu krásných paláců i kamenné uličky a živá náměstí.

Daleko to ze Splitu není ani do Národního parku Krka, jehož pokladem jsou překrásné vodopády, nedotčená příroda, římský amfiteátr či ostrov Visovac s klášterem a kostelem Panenky Visovacké. Po cestě z Krky můžete navštívit ještě další památku UNESCO – katedrálu sv. Jakuba v malebném pobřežním městečku Šibenik.

Autor článku:

Aktualizováno: 1. 7. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Chorvatsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů