Objevte to NEJ z Chorvatska a získejte inspiraci pro příští dovolenou na Jadranu!

Oblíbené 0

Zatím nemáte žádné oblíbené nabídky.

  • K nabídkám se můžete kdykoliv vrátit
  • Oblíbené nabídky na jednom místě
  • Upozornění na změny v nabídkách

Objevte to NEJ z Chorvatska: 8 NEJlepších adrenalinových zážitků, na které nikdy nezapomenete

Pokud si letní dovolenou rádi zpestříte nějakým dobrodružstvím či adrenalinovým sportem, Chorvatsko vás nezklame! Vyzkoušejte zip line, rafting, via ferratu, šnorchlování a spoustu dalšího. Které adrenalinové zážitky v Chorvatsku stojí za to?
Objevte to NEJ z Chorvatska: 8 NEJlepších adrenalinových zážitků, na které nikdy nezapomenete

Strávit celou letní dovolenou povalováním se na pláži či chozením po památkách vás zrovna neláká, a naopak si rádi pobyt zpestříte nějakým adrenalinovým zážitkem? V takovém případě je pro vás ideální destinací Chorvatsko, jehož různorodá krajina je ideální pro spoustu aktivit a sportů, které vám v žilách rozproudí krev. Připravili jsme pro vás tipy na nejzajímavější adrenalinové zážitky v Chorvatsku.

1. Vychutnejte si rafting v panenské přírodě

Adrenalinové sporty se v posledních letech staly vyhledávanou součástí turistické nabídky v Chorvatsku. Jedním z nejoblíbenějších způsobů aktivního trávení volného času je bezesporu rafting neboli sjíždění řek na gumových nafukovacích člunech. Nejde přitom jen o adrenalin – během plavby na raftu můžete poznávat nádherné meandrující chorvatské toky s jejich četnými kaňony, peřejemi a vodopády.

Optimální podmínky pro rafting nabízejí průzračné chorvatské řeky Kupa, Mrežnica, Korana, Zrmanja a Cetina. Mezi raftaři se největší oblibě těší řeka Cetina, konkrétně její zhruba 11kilometrový úsek mezi vesnicí Penšići a restaurací Radmanove Mlinice (tedy cca 6 km před tím, než se Cetina ve městě Omiš vlévá do Jaderského moře). Kaňon řeky je sevřený mezi až 100 metrů vysokými skalními stěnami a obklopený nedotčenou bujnou vegetací, a tak vám svou krásou vyrazí dech! Rafting na Cetině je vhodný i pro děti, a tak si jej můžete užít i s celou rodinou. Ve městě Omiš najdete hned několik kvalitních agentur, se kterými můžete zážitek za doprovodu profesionálního instruktora absolvovat.

2. Prohlédněte si Split z ptačí perspektivy na zip line

Dalším dobrodružným zážitkem, který si v Chorvatsku můžete dopřát, je jízda na zip line. Jedná se o systém jednosměrných a jednomístných lanovek na ocelovém laně. Během jízdy na zip line se úchvatnou chorvatskou krajinou pokocháte z ptačí perspektivy a zažijete, jaké by to bylo, kdybyste uměli létat.

Zip line se skládá ze 6 lanových drah o celkové délce 2 500 m a vede z vrcholu Kozjak, který dominuje Splitu a jeho okolí. Během tříhodinového dobrodružství se bezpečně svezete po šesti lanech až k 90 m dlouhému visacímu mostu, po kterém se projdete v korunách borovic.

Během jízdy mezi jednotlivými úseky dráhy se zastavíte na několika vyhlídkových místech, odkud uvidíte nezapomenutelné panorama s městy Split a Trogir v pozadí s průzračným Jadranem posetým ostrovy. Společnost vám budou dělat vyškolení průvodci, kteří se postarají o vaši bezpečnost a na krátké pěší trase před jízdou se s vámi podělí o zajímavosti o místní přírodě.

3. Užijte si lezení v Národním parku Paklenica

Masivní chorvatské hory z tvrdého vápence jsou už desítky let vyhledávaným cílem milovníků horolezectví z celého světa. Vyhlášeným rájem lezců všech úrovní je Národní park Paklenica, který je součástí pohoří Velebit.

Na území parku o ploše 102 km² se nachází více než 600 lezeckých tras, které se liší obtížností i délkou. Na své si tak přijdou jak zkušení lezci, tak začátečníci i rodiny s dětmi. Stačí si jen vybrat trasu, která vyhovuje vašim časovým a fyzickým možnostem.

Pokud patříte mezi úplné začátečníky, můžete přímo v parku absolvovat různé horozelecké kurzy. Mezi lezci je nejvíce populární majestátní vrchol Anića kuk, po jehož stěně vede hned několik horolezeckých cest nejrůznější náročnosti, a navíc se na něj dá dostat i pěší turistickou stezkou. Ať už vrchol zdoláte jakýmkoliv způsobem, odměnou za vynaloženou námahu vám bude překrásný výhled na impozantní pohoří, pobřeží Velebitského kanálu i do hlubiny kaňonu.

Chorvatsko - Nejoblíbenější pobyty

4. Proplouvejte po průzračné hladině moře i řek

Chorvatsko nepatří mezi známé lokality pro kajakování či kanoistiku, ovšem to je v tomto případě spíše výhodou! Zapomeňte na přeplněné české vodácké lokality, v Chorvatsku na vás čekají divoké sjezdy i plavby po klidné hladině moře i řek. A to všechno v lokalitách, které stojí stranou masového turismu.

Specialitou chorvatského vodáctví jsou krasové řeky s vápencovým podložím, kde se příjemně střídá mírný proud s lehčími i náročnějšími peřejemi. Během plavby nedotčenou přírodou se těšte na dechberoucí scenérie s krasovými a travertinovými útvary, vodopády i impozantními kaňony, které v Evropě nemají obdoby.

K nejhezčím krasovým řekám v Chorvatsku patří Mrežnica, která se pyšní okouzlujícími kaňony a vodopády, jež vytvářejí soustavy propojených jezer. Mrežnica nabízí optimální podmínky pro osvěžující koupání i sjezdy na kajaku či v kanoi.

Další vodákům zaslíbenou lokalitou je řeka Zrmanja (v překladu Zmije). Horní úsek nadchne středně zkušené, zatímco mírný dolní tok je vhodný pro začátečníky a rodiny s dětmi. V letoviscích na chorvatském pobřeží či na ostrovech můžete vyzkoušet jízdu na kajaku v moři, což je skvělý způsob, jak prozkoumat členité chorvatské pobřeží.

5. Objevujte krásy Istrie ze sedla kola

Poloostrov Istrie na severu Chorvatska je celoročně atraktivní cyklistickou destinací, která nabízí spoustu parádních tras všech úrovní náročnosti. Istrie má dvě odlišné tváře – poklidné zemědělské oblasti ve vnitrozemí a pobřeží lemované azurovým mořem. Díky množství cyklistických stezek je právě kolo ideálním dopravním prostředkem, jak poznat tyto pestré istrijské krásy!

Jedinečný zážitek v sedle kola zažijete na 78 km dlouhé cyklostezce jménem Parenzana, která vede po zaniklé železnici spojující italský Terst s chorvatským městem Poreč. Trasu obklopuje bohatá středomořská vegetace, a navíc na ní narazíte i na architektonické skvosty – nachází se na ní 9 tunelů, 11 mostů, 6 viaduktů, a dokonce i jedna památka UNESCO v podobě Eufraziovy baziliky v Poreči. Uvidíte, že během jízdy v tomto unikátním prostředí vám kilometry budou doslova ubíhat před očima!

6. Otestujte své síly při dálkové turistice

Pohoří pokrývají značnou část území Chorvatska a vede jimi více než 6 000 km horských stezek. Není tedy divu, že se pro vyznavače turistiky jedná o mimořádně populární destinaci. Pokud milujete toulky nedotčenou přírodou, za působivými výhledy si rádi vyšlápnete anebo vyhledáváte výzvy, vyzkoušejte některý z chorvatských dálkových trailů!

  • Via Adriatica – 1 100 km dlouhá trasa spojuje západní pobřeží poloostrova Istrie s mysem Oštro, který je nejjižnějším cípem Chorvatska. Tato unikátní stezka vede v bezprostřední blízkosti pobřeží a spojuje 14 nejvyšších chorvatských vrcholů. Trasa je rozdělena na 13 úseků, které je možné urazit i samostatně.

  • Via Dinarica – na délce 1 400 km vede přes šest států: Slovinsko, Chorvatsko, Bosnu a Hercegovinu, Kosovo, Černou Horu a Albánii. Trasa se větví do tří různých směrů (koridorů). Ať už si vyberete úsek kterékoliv z nich, těšte se na putování nedotčenou krajinou bez davů. Jedná se o náročnou trasu, která je vhodná především pro zkušené a zdatné turisty.

  • Croatian Long Distance Trail – na své celkové délce 2 109 km spojuje krajní body Chorvatska ze všech světových stran. Začíná v Iloku na samém východě Chorvatska, poté vede k nejseverněji ležící obci Sveti Martin na Muri, následně nejzápadnějšímu bodu – obci obci Savudrija a končí na nejjižnějším cípu Chorvatska na poloostrově Prevlaka. Trasa se snaží co nejvíce vyhýbat asfaltovým komunikacím a vede především po horských stezkách či po polních a nezpevněných cestách.

7. Prozkoumejte bohatý podmořský svět

Průzračné vody Jadranu jsou jako divadlo, kde můžete pozorovat fascinující podmořský život, korálové útesy, vraky lodí i letadel, unikátní jeskyně a spoustu dalšího. Viditelnost je v neuvěřitelně čisté vodě až 50 metrů, takže vás pod hladinou čeká skvělá podívaná. Podmínky pro potápění jsou v Chorvatsku opravdu výborné. Každá jeho část (Kvarnerský záliv, Istrie, Dalmácie) nabízí hned několik lokalit k potápění, které rozhodně stojí za prozkoumání.

Největší potápěčskou atrakcí v blízkosti chorvatských břehů je vrak luxusního rakousko-uherského parníku Baron Gautsch, který se v roce 1914 potopil nedaleko města Rovinj na Istrii. 84 metrů dlouhý vrak dnes leží 40 metrů pod hladinou na písečném mořském dně. Postupně se stal umělým útesem, na kterém svůj domov našla spousta rostlinných a živočišných druhů.

Dalšími oblíbenými lokalitami pro potápění jsou ostrov Pag, ostrůvky Veli a Mali Ćutin nedaleko ostrova Cres či ostrov Vis, u kterého leží vrak amerického bombardéru Boeing B-17 G, jež byl do moře sestřelen v roce 1944.

8. Zalyžujte si s výhledem na Jadran

Nádherná chorvatská příroda je díky své rozmanitosti plná překvapení. Naprostá většina Čechů míří do Chorvatska na letní dovolenou u moře. Tušili jste ale, že si zde můžete i zalyžovat, a to dokonce s úchvatným výhledem na Jadran? Tento jedinečný lyžařský zážitek si můžete v zimní sezóně užít ve ski areálu Platak, které leží asi 25 km od letoviska Rijeka a severních břehů Kvarnerského zálivu.

Sjezdovky střediska obsluhují dvě lanovky a několik vleků, které vás dovezou až na nejvyšší vrchol Radeševo (1 363 m n. m.). Z hlavní sjezdovky se můžete kochat unikátním panoramatem se zasněženou krajinou, městem Rijeka a ostrovy Krk, Cres a Rab. V bezprostřední blízkosti hlavního města Záhřeb se nachází lyžařské středisko Sljeme. Jedná se o jediný chorvatský areál, který je vybavený pro závody v rámci Světového lyžařského poháru. Pokud se tedy rozhodnete navštívit pověstné vánoční trhy v Záhřebu, můžete adventní pohodu u svařáku zkombinovat s lyžováním. No nezní to lákavě?!

Autor článku:

Aktualizováno: 1. 7. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Chorvatsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů