Objevte to NEJ z Chorvatska a získejte inspiraci pro příští dovolenou na Jadranu!

Oblíbené 0

Zatím nemáte žádné oblíbené nabídky.

  • K nabídkám se můžete kdykoliv vrátit
  • Oblíbené nabídky na jednom místě
  • Upozornění na změny v nabídkách

Objevte to NEJ z Chorvatska: 7 NEJpůvabnějších vodopádů, ze kterých se vám zatají dech

Chorvatsko je sice známé především pro nádherné pobřeží a úžasné pláže, i v jeho vnitrozemí ovšem najdete jedinečné přírodní skvosty – vodopády. Které chorvatské vodopády jsou nejkrásnější? Vybrali jsme z nich 7, které stojí za návštěvu!
Objevte to NEJ z Chorvatska: 7 NEJpůvabnějších vodopádů, ze kterých se vám zatají dech

Klenotem rozmanité chorvatské přírody jsou vodopády, které patří k nejkrásnějším v celé Evropě. Většina z nich se nachází dál od oblíbených pobřežních letovisek, i tak se ovšem vyplatí za nimi vypravit. Uvidíte, že proudy průzračné vody padající do azurových jezírek v prostředí bujné zelené vegetace si okamžitě zamilujete. Vybrali jsme pro vás 7 nejkrásnějších chorvatských vodopádů, jejichž návštěva bude parádním zpestřením vaší příští dovolené v Chorvatsku.

1. Skradinski buk v Národním parku Krka

Nádherných vodopádů je sice v Chorvatsku celá řada, ovšem za ten nejkrásnější je považován Skradinski buk, který je nejznámější atrakcí Národního parku Krka. Impozantní vodopád je vysoký 45 metrů a tvoří jej 17 kaskád, které se rozprostírají na délce více než 800 metrů.

K vodopádu se dostanete buď z nedalekého města Skradin pěší turistickou trasou podél řeky Krky (cca 3,5 km jedním směrem), nebo plavbou lodí, která je zahrnuta v ceně vstupenky do národního parku. Výlet do této části parku si můžete obohatit procházkou po 2 km dlouhé okružní stezce, která vede po dřevěných chodníčcích v bezprostředním okolí vodopádu i přímo nad jeho peřejemi. Okouzlující vodní prostředí plné kaskád a tůní tak budete moci obdivovat ze všech úhlů.

U Skradinskeho buku láká k nahlédnutí i malý skanzen v prostorách původních mlýnů, v nichž je umístěna zajímavá etnografická expozice o životě v tomto kraji. V minulosti se v jezeru přímo pod Skradinskim bukem dalo koupat, to je ovšem od roku 2021 zakázáno. Národní park Krka se nachází v blízkosti města Šibenik, autem se do něj ovšem pohodlně dostanete i ze Splitu, Zadaru a letovisek v jejich okolí.

2. Veliki slap v Národním parku Plitvická jezera

Území Národního parku Plitvická jezera je plné jedinečných přírodních skvostů. Přední místo mezi nimi zaujímá vodopád Veliki slap neboli Velký vodopád. Jak už název napovídá, jedná se o nejvyšší vodopád nejen v rámci Plitvických jezer, ale také v celém Chorvatsku.

Průzračná voda stéká po skále do jezírka v mnoha proudech z výšky až 78 metrů. Krásy národního parku můžete prozkoumávat na 8 různých turistických stezkách, které mají délku od 3,5 km do 21 km. Některé z nich vás zavedou právě k Velkému vodopádu, případně na některou z vyhlídek v jeho okolí. Shlédnete z nich na doslova pohlednicový výhled, který kromě Velkého vodopádu zahrnuje také oblast zrcadlově čistých spodních jezer (jsou celkem 4), vodopády Sastavci a překrásnou zelenou krajinu v jejich okolí.

Čirá voda ve všech odstínech modré sice láká ke koupání, to je ale po celém území národního parku přísně zakázáno. Plitvická jezera se sice nacházejí v chorvatském vnitrozemí daleko od přímořských letovisek, jejich výjimečné přírodní poklady byste si ovšem rozhodně neměli nechat ujít. Národní park je otevřen každý den v roce včetně státních svátků. Ideální dobou k jeho návštěvě je podzim, zima a jaro, kdy si nezapomenutelnou podívanou užijete bez davů turistů.

Chcete se o chorvatských národních parcích dozvědět více? Pak si přečtěte tento článek!

3. Vodopády v Rastoke

Pokud na letní dovolenou na chorvatském pobřeží pojedete směrem od hlavního města Záhřeb, pravděpodobně budete po cestě k moři míjet malebnou vesničku Rastoke. Ta se nachází nedaleko soutoku řek Slunjčica a Korana, kde říční toky vytváří desítky malých jezírek, peřejí a vodopádů.

Nejkrásnější část těchto vodních divů se nachází právě v Rastoke, kde se kouzlo přírody prolíná s historickou atmosférou starobylých vodních mlýnů. Harmonické spojení přírodních a kulturních krás zde vytváří jedinečné místo, kde si budete připadat jako v pohádce! Úchvatným okolím Rastoke vás provedou čtyři turistické trasy, které zaberou 1 až 4 hodiny chůze. Ať už zvolíte kteroukoliv variantu, čekají na vás v nitru panenské přírody nádherné výhledy i skvělé možnosti koupání. Především za horkých letních dnů přijde osvěžení v průzračné vodě rozhodně vhod!

Pokud vás vodopády v Rastoke nadchnou, pak rozhodně zamiřte i do Národního parku Plitvická jezera, který se od Rastoke nachází jen asi 30–40 minut jízdy autem.

Chorvatsko - Nejoblíbenější pobyty

4. Vodopády Mrežnica

Dáváte přednost aktivní dovolené? Pak byste rozhodně měli navštívit vodopády na řece Mrežnica, kde si můžete zasportovat v unikátním prostředí nedotčené přírody. Ačkoliv se svými 64 kilometry nepatří mezi dlouhé toky, pyšní se Mrežnica překrásnými kaňony, a především mnoha travertinovými vodopády. Těch je téměř 90 a po celé délce řeky vytváří soustavy propojených jezer s průzračně čistou vodou.

Vodopády na řece Mrežnica sice nejsou tak vysoké jako ty u Plitvických jezer či na řece Krce, zato si je můžete užít nejen při pozorování ze břehu, ale také přímo z vody. Na rozdíl od území národních parků je totiž v řece i pod vodopády koupání dovoleno. Toho byste rozhodně měli využít a vyzkoušet si třeba raftování nebo kajakování, pro které jsou zde optimální podmínky. Rozmanitý tok umožňuje plavby všech náročností, takže si na své přijdou rodiny s dětmi, začátečníci i zkušení vodáci. Ať už zvolíte jakoukoliv trasu, sjezd křišťálovou vodou skrz četné peřeje a travertinové bariéry bude patřit k nezapomenutelným zážitkům vaší dovolené.

5. Vodopády Zrmanja

Další ráj pro milovníky sportování v nádherné přírodě se nachází 70 km od Zadaru. Více než 70 km dlouhá řeka Zrmanja (v překladu Zmije) se zde jako had vine vápencovými útesy skrze šest dechberoucích kaňonů až do moře.

Tok řeky zahrnuje i 12 kaskád a jeden z nejkrásnějších kaňonů Evropy. Velkolepý kaňon se rozprostírá nedaleko osady Žegarski kaštel, což je ideální výchozí bod pro vodní dobrodružství na raftu či kajaku. Před soutokem s řekou Krupou si zde zaveslujete po čisté smaragdové hladině. Poté je nutné z plavidla vystoupit, abyste se z bezpečí břehu pokochali 11 metrů vysokým vodopádem, který stéká po široké skále s bujným porostem rostlin. Některé úseky řeky jsou vhodné pro rodiny s dětmi či začátečníky, jiné jsou určeny pouze adrenalinovým nadšencům, kteří mají se splouváním již zkušenosti.

6. Vodopád Sopot

Většina z nejpůsobivějších chorvatských vodopádů se sice nachází v oblasti centrálního pohoří vedoucího ze severu na jih, jeden z těchto přírodních zázraků ovšem najdeme i v srdci poloostrova Istrie. Jde o impozantní vodopád Sopot, který se z výšky 24 metrů řítí do tyrkysově modrého jezera, kde se můžete osvěžit při koupání. Zde je ovšem nutné upozornit, že v suchých letních měsících voda ve vodopádu vysychá, takže vám doporučujeme toto výjimečné místo navštívit ideálně na podzim či na jaře.

K vodopádu se dostanete buď krátkou procházkou lesem z nedalekého parkoviště (10–15 minut), nebo po stezce sv. Simuna, což je jedna z nejstarších značených tras na celé Istrii. Tento okruh o délce 10 km začíná i končí v malebné istrijské vesničce Gračišće. Kromě vodopádu po cestě narazíte na ruiny kostela sv. Simuna se zbytky vodního mlýna a dva starobylé kostely. Značky vás zavedou až na skálu, odkud vodopád padá do jezírka. V tomto úseku tedy dávejte dobrý pozor na děti.

7. Vodopády Gubavica

Není divu, že město Omiš ve střední Dalmácii je velmi oblíbenou destinací mezi sportovními nadšenci. Nabídka aktivit a sportů, které je v této oblasti možné provozovat, je téměř nekonečná. Kromě raftingu a kayakingu v dechberoucím kaňonu řeky Cetiny se v Omiši a jeho okolí můžete věnovat také například zip line, paraglidingu či cyklistice.

Ať už jako dopravní prostředek zvolíte kolo, loď či vlastní nohy, vaším cílem mohou být dva nádherné vodopády – Velká Gubavica (výška 49 m) a Malá Gubavica (výška 7 m), které se nacházejí nedaleko obce Zadvarje. Krajina pod vodopády je doslova přírodní oázou. Záleží jen na vás, jestli na tomto výjimečném místě budete jen relaxovat nebo se v jezírku pod vodopády vykoupete.

Autor článku:

Aktualizováno: 1. 7. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Chorvatsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů