Objevte to NEJ z Chorvatska a získejte inspiraci pro příští dovolenou na Jadranu!

Oblíbené 0

Zatím nemáte žádné oblíbené nabídky.

  • K nabídkám se můžete kdykoliv vrátit
  • Oblíbené nabídky na jednom místě
  • Upozornění na změny v nabídkách

Objevte to NEJ z Chorvatska: NEJlahodnější pokrmy, které musíte ochutnat

Chorvatská kuchyně je velmi různorodá a prolínají se v ní vlivy středoevropské, maďarské i turecké gastronomie. Pokud během dovolené rádi ochutnáváte lokální speciality, bude se vám hodit náš seznam 8 chorvatských jídel, která určitě musíte vyzkoušet!
Objevte to NEJ z Chorvatska: NEJlahodnější pokrmy, které musíte ochutnat

Chorvatsko patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější destinace pro letní dovolenou. Milovníky cestování láká nejen na upravené pláže omývané čistými vodami Jaderského moře, ale také na skvělé gastronomické zážitky. Chorvatská kuchyně je velmi různorodá – každý region má své typické pokrmy, které se připravují z místních surovin. Které speciality chorvatské kuchyně byste během dovolené na Jadranu rozhodně měli ochutnat?

Objevte pobřežní i vnitrozemské chutě

Chorvatskou kuchyni můžeme rozdělit na

  • **pobřežní
  • a vnitrozemskou.

Pobřežní gastronomie

Většina turistů míří do přímořských letovisek, kde se setkají hlavně s prvním typem chorvatské gastronomie. V regionech ležících podél Jadranu tak můžete ochutnat především ryby a plody moře připravované s domácím olivovým olejem. Na pobřeží jsou jasně patrné výrazné italské vlivy, takže si zde pochutnáte na vynikající pizze, těstovinách, salátech, polévkách či rizotu.

Vnitrozemská gastronomie

Pokrmy typické pro vnitrozemí se značně liší a odráží se v nich prvky středoevropské (především maďarské a slovanské) či turecké kuchyně. Jejím základem jsou maso, obilniny a luštěniny, tedy suroviny pěstované v úrodných zemědělských oblastech ležících dál od moře. Setkáte se zde například s různými variantami guláše a masem pečeným na rožni (často se připravuje jehněčí). Obecně jsou vnitrozemské pokrmy vydatnější a výrazněji kořeněné. Na pobřeží jsou tradiční jídla lehčí, barevnější a o poznání zdravější.

Pokud patříte mezi ty, kdo si dovolenou rádi vychutnají všemi smysly, rozhodně vám doporučujeme vyzkoušet co nejvíce pokrmů chorvatské kuchyně. Přinášíme tipy na 8 z nich, které stojí za ochutnání!

1. Peka

Nejznámější chorvatskou specialitou je rozhodně tzv. peka. Nejedná se vlastně o název pokrmu, slovo peka totiž odkazuje ke způsobu přípravy. Postup je velmi jednoduchý: maso (případně mořské plody), zelenina a brambory naložené v koření a olivovém oleji se vloží do velkého keramického či kovového hrnce, který se přiklopí poklicí. Na poklici se poté přidají žhavé uhlíky. Tímto způsobem se maso a zelenina nejprve uvaří a pak následuje pečení ve vlastní šťávě.

Výsledkem je neuvěřitelně lahodný a křehký pokrm s harmonickou a přirozenou chutí. Mezi samotnými Chorvaty se největší oblibě těší chobotnice pod pekou (hobotnica pod pekom), na které si pochutná každý, kdo má na talíři rád plody moře. Příprava jídla pod poklicí se žhavými uhlíky trvá několik hodin, a tak myslete na to, že většina podniků vyžaduje na pokrmy pod pekou rezervaci 24–48 hodin předem.

2. Skradinské rizoto

Dalším slavným chorvatským pokrmem, na který si rozhodně udělejte včasnou rezervaci, je Skradinské rizoto (Skradinski rižot). Svůj název získala tato specialita podle města Skradin, které je považováno za místo jejího původu. Rezervace s dostatečným předstihem se vám bude rozhodně hodit, protože příprava Skradinského rizota trvá neuvěřitelných 12 hodin.

Základem pokrmu je rýže a telecí maso, dále se do něj postupně přidává dalmatský pršut či kohoutí maso a před servírováním se zasypává čerstvě nastrouhaným Pažským sýrem (ovčí sýr z ostrova Pag, o kterém ještě bude v tomto článku řeč). Vzhledem k použitým surovinám je výsledný pokrm doslova symfonií chorvatských chutí. Kvůli délce přípravy není Skradinské rizoto častou položkou na menu místních restaurací. Pokud jej tam ovšem objevíte, s rezervací v žádném případě neváhejte!

3. Lanýže

Lokální pochoutkou turisticky populárního poloostrova Istrie jsou lanýže – vzácné houby, které rostou pod zemí jen na několika málo místech v Evropě. Na Istrii tak doslova na každém kroku narazíte na spoustu lanýžových výrobků, které si můžete domů odvést jako chutný suvenýr: lanýžový olej, ovčí sýr s kousky lanýžů, lanýžová klobása, lanýžová pasta s parmazánem a olivovým olejem a mnoho dalšího.

Skutečnou delikatesou na jídelních lístcích istrijských restaurací jsou fuži s lanýži. Fuži jsou tradiční istrijské těstoviny ve tvaru trubiček a v kombinaci s jemnou lanýžovou omáčkou tvoří perfektně vyladěný pokrm, ve kterém se snoubí to nejlepší z italské a balkánské gastronomie. K dokonalosti lanýžové fuži dovede sklenka bílého vína odrůdy Malvasia, která se na úrodných istrijských vinicích pěstuje již stovky let.

4. Pršut, kulen a sýr

V chorvatské kuchyni hrají stejně jako v té italské velmi významnou roli kvalitní sýry a uzeniny. Množství druhů sýrů, šunek a salámů sice není v Chorvatsku zdaleka tak široké jako v nedaleké Itálii, ovšem najdeme zde velmi kvalitní výrobky známé i daleko za hranicemi.

Nejznámější chorvatskou delikatesou je jednoznačně legendární Pažský sýr (Paški sir), který patří celosvětově k nejoceňovanějším produktům svého druhu. Tento mimořádně kvalitní sýr se i dnes stále vyrábí tradiční řemeslnou metodou. V jeho jedinečné chuti hraje roli i specifické plemeno ovcí, jejichž mléko tvoří základ sýra. Pažský sýr zakoupíte nejen na ostrově Pag, ale i v pobočkách sýrárny Gligora, které najdete po celém Chorvatsku. Při trošce štěstí na něj narazíte i v některých lepších supermarketech.

Dalším skvělým jedlým suvenýrem je dalmatinski pršut neboli uzená sušená šunka, která se většinou krájí na tenoučké plátky. Na rozdíl od svých italských (prosciutto) a istrijských protějšků se dalmatská verze pršutu udí na dřevě a suší se minimálně dvanáct měsíců. Z chorvatského vnitrozemí, konkrétně z regionu Slavonie, pochází další pochoutka – salám kulen. Ten za svou pikantní chuť a aroma vděčí paprice a česneku, což jsou suroviny typické pro Maďarsko, které se Slavonií přímo sousedí.

Chorvatsko - Nejoblíbenější pobyty

5. Černé rizoto

K pokrmům, které potěší na talíři téměř každého, patří jednoznačně rizoto. Na mysli teď máme samozřejmě pravé italské, respektive dalmatské, které se připravuje obdobně jako ikonická verze z Itálie. Černé rizoto (črni rižot) je stálicí na menu téměř všech restaurací na chorvatském pobřeží. Tato varianta pokrmu je mimořádně atraktivní nejen díky své intenzivní chuti a krémové konzistenci, pozornost přitahuje i svou neobvyklou černou barvou.

Klíčovou ingrediencí je v tomto případě nejen vhodná rýže, ale především černý pigment ze sépie nebo také sépiové barvivo. Dále se do rizota přidávají také mořské plody (většinou právě sépie nebo malé krevetky), sýr parmezán a dalmatské dezertní víno Prošek, které pokrmu dodává jedinečné hluboké aroma. Vzhledem k tomu, že sépiové barvivo není v běžných chorvatských obchodech téměř vůbec k sehnání, uděláte nejlépe, když černé rizoto vyzkoušíte v restauraci. S výhledem na moře a se sklenkou osvěžujícího chorvatského vína vám zajisté bude chutnat nejvíce!

6. Salát z chobotnice

Pro nás je sice chobotnice stále poměrně exotická surovina, ale v Chorvatsku se na talíři objevuje velice často. K autentickým jídlům, na která jsou Chorvati nejvíce pyšní a často si je v restauracích dávají, patří salát z chobotnice (salata od hobotnice). Stejně jako v případě českého bramborového salátu i zde platí, že každá rodina a každý kuchař mají svůj vlastní recept, podle kterého salát z chobotnice připravují.

V klasickém pojetí jsou hlavními surovinami vařené maso z chobotnice a brambory, lze se ovšem setkat i s variací, kde brambory nahrazuje cizrna. V salátu pak nesmí chybět zelenina jako například řapíkatý celer, jarní cibulka, olivy, cherry rajčátka a petržel. Směs se poté dochutí olivovým olejem, solí, pepřem a šťávou z čerstvě vymačkaného citronu. Salát z chobotnice je velmi lehké jídlo, a tak si jej můžete dát klidně i jako svěží předkrm.

7. Brudet

Celková délka chorvatského pobřeží včetně ostrovů je více než 6 000 km, a tak asi nikoho nepřekvapí, že je velká část tradičních chorvatských specialit založena na rybách a mořských plodech. Nejčastěji se z nich připravuje brudet, což je vydatný rybí guláš.

Stejně jako v případě českého guláše je u brudetu základem stejné množství masa, respektive ryb a cibule. Typické je přitom použití směsi několika druhů ryb – a podle Chorvatů čím více druhů, tím lépe! Mnozí kuchaři k vylepšení chuti brudetu rádi přihodí i několik raků nebo alespoň mušlí.

K nepostradatelným ingrediencím dále patří olivový olej, česnek, rajčata, paprika, petrželka a suché bílé víno. Při závěrečném dochucení se přidává ocet a citronová šťáva, aby byla výsledná chuť lehce nakyslá. Jako příloha se většinou podávají těstoviny, brambory či polenta na různý způsob. Pokud milujete ryby a mořské plody, z brudetu budou vaše chuťové pohárky plesat!

8. Zmrzlina

K letní dovolené u moře neodmyslitelně patří výtečná kopečková zmrzlina neboli hezky chorvatsky – sladoled. V Chorvatsku své chutě po ledové pochoutce snadno uspokojíte, protože obchůdky a stánky se zmrzlinou potkáte v pobřežních regionech téměř na každém rohu. Některé z podniků nabízejí i několik desítek druhů, a dokonce i různé variace kornoutků.

Chorvatská cukrařina přejímá mnohé vlivy z Itálie, takže v Chorvatsku narazíte na podniky s vynikající domácí zmrzlinou na způsob slavného italského gelata. Velmi si zde zakládají na kvalitě surovin, což se odráží na skvělé chuti i ideální konzistenci. Kromě kopečkové zmrzliny stojí za vyzkoušení i nanuky chorvatské značky Ledo. Hned několik zmrzlinových pochoutek od této značky vyhrálo v posledních letech prestižní mezinárodní soutěž o nejlepší nanuk na světě. V roce 2019 zvítězil nanuk Lino Lada, v roce 2022 byl nejlepší zmrzlinou na světě vyhlášen King Majestic, což je obdoba nám dobře známých nanuků Magnum. Ať už si tedy lahodné ledové osvěžení dopřejete přímo ve zmrzlinárně, nebo v kiosku s nanuky na pláži, rozhodně nebudete litovat.

9. Kremšnita neboli Kremeš

Pro některé z vás to bude možná překvapením, ale krémový dezert Kremšnita (známý také pod názvem Kremeš) pochází z Chorvatska. Jedná se o jednu z nejpopulárnějších pochutin v celé Evropě, a tak se není čemu divit, že si její původ často (a úspěšně) přivlastňují Slovinci, nebo dokonce Rakušané. Aby toho zmatku nebylo málo, tak i v rámci Chorvatska existují hned dva recepty, které se považují za původní, a to z hlavního města Záhřeb (Zagrebačka kremšnita) a z města Somobor (Somoborska kremšnita).

V obou případech představuje dezert jedinečnou kombinaci čerstvě upečeného listového těsta, krémového pudinkového krému a slaďoučké smetany. Všechny tyto složky utváří harmonické spojení, které zaručeně roztančí i ten nejmlsnější jazýček. Výhodou této dobroty je, že si ji můžete dopřát nejen během letní dovolené na Jadranu, ale také třeba u slovinského jezera Bled, ve Vídni, a dokonce i v mnoha českých cukrárnách. Chorvatskému originálu se ale samozřejmě nic nevyrovná.

Autor článku:

Aktualizováno: 29. 6. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Chorvatsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů