Objevte to NEJ z Chorvatska a získejte inspiraci pro příští dovolenou na Jadranu!

Oblíbené 0

Zatím nemáte žádné oblíbené nabídky.

  • K nabídkám se můžete kdykoliv vrátit
  • Oblíbené nabídky na jednom místě
  • Upozornění na změny v nabídkách

Objevte to NEJ z Chorvatska: 8 nejtajemnějších hradů, kde na vás dýchne historie

Tichými svědky napínavých chorvatských dějin jsou impozantní hrady a pevnosti, které zdobí pobřeží i vnitrozemí. Nechte se inspirovat a vydejte se během dovolené na výlet po stopách historie. Vybrali jsme pro vás nejkrásnější hrady v Chorvatsku!
Objevte to NEJ z Chorvatska: 8 nejtajemnějších hradů, kde na vás dýchne historie

Chorvatsko není jen zemí čistého moře a nádherných pláží, ale také místem s bohatým historickým dědictvím. Chorvatské dějiny můžete obdivovat na mnoha hradech a pevnostech, které jsou rozesety po celé zemi. Vybrali jsme pro vás 8 nejkrásnějších chorvatských hradů, které stojí za prozkoumání!

1. Pevnost Lovrijenac v Dubrovníku

Nejslavnější pevností v Chorvatsku je bezpochyby Lovrijenac, která dominuje jihodalmatskému městu Dubrovník. Celosvětovou proslulost získala především tím, že se stala předlohou hradu Red Keep v seriálovém hitu Hra o trůny.

Tato mohutná pevnost, čnící na útesu do výšky 37 metrů nad hladinou moře, je symbolem odhodlání a nezávislosti Dubrovníku. Lovrijenac, známý také jako „Dubrovnický Gibraltar“, byl postaven v 11. století za účelem obrany města před benátskými nájezdníky. Přestože byla pevnost dubrovnickými občany vybudována za pouhé tři měsíce, za svou více než 1000letou historii úspěšně odolávala mnoha obléháním ze země i z moře a nikdy nebyla dobyta.

Na vnější zdi pevnosti je vytesáno výmluvné heslo dubrovnické republiky: „Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro“, což v překladu znamená „Svobodu nelze koupit za všechno zlato světa“. Pokud zavítáte do Dubrovníku, návštěvu pevnosti Lovrijenac si rozhodně nenechte ujít. Kromě historického dědictví a výjimečné architektury zde na vás čekají také nezapomenutelné výhledy na Jaderské moře. Doporučujeme vám zakoupit vstupenku, která zahrnuje jak prohlídku pevnosti Lovrijenac, tak procházku po 2 km dlouhých hradbách.

2. Pevnost Klis u Splitu

Pokud pojedete do druhého největšího chorvatského města Split po dálnici, přivítá vás nedaleko sjezdu Ploče majestátní pevnost Klis, která širokému okolí kraluje ze skály. Ze tří stran je chráněna strmými svahy a pro strategický význam při obraně dalmatského pobřeží je známá také jako „brána Dalmácie“.

Masivní hradby položené vysoko v sedle mezi dvěma pohořími totiž kdysi poskytovaly obráncům oblasti dokonalý přehled o dění ve Splitu i na pobřeží. Pokud patříte mezi fanoušky seriálu Hra o trůny, může se vám tato citadela zdát povědomá, protože posloužila jako předobraz opevnění města Meereen.

Během prohlídky pevnosti Klis můžete prozkoumávat nejen stavbu samotnou, ale také zajímavé historické exponáty v expozici muzea. V něm jsou vystaveny například meče či kostýmy a v moderní multimediální formě se dozvíte podrobné informace o minulosti pevnosti. Díky tomu, že se opevnění tyčí ve výšce 360 metrů, z něj uvidíte dechberoucí panorama zahrnující města Split a Trogir, pohoří Mosor i ostrovy jako Brač, Šolta, Hvar a Čiovo.

3. Diokleciánův palác ve Splitu

Ačkoliv se nejedná o hrad v klasickém slova smyslu, nesmí na tomto seznamu chybět Diokleciánův palác ve Splitu. Ten není jen starobylou památkou (navíc zapsanou na seznamu UNESCO), ale živoucí částí dnešního Splitu. V Diokleciánově paláci na vás budou na každém kroku dýchat dějiny, ovšem zároveň se jedná o místo, kde se dávná historie prolíná se současností.

Starověký římský komplex vybudovaný na přelomu 3. a 4. století našeho letopočtu tvoří prakticky celé staré město Splitu. Palác tedy zahrnuje řadu ulic včetně náměstí a spousty budov, ve kterých sídlí hotely, restaurace a obchody. Zajímavostí je, že v prostorách Diokleciánova paláce i v současnosti žije více než 3 000 místních obyvatel. Většinu komplexu si můžete při procházení Splitu prohlédnout v jakoukoliv denní či noční hodinu zcela zdarma. Placený je vstup pouze do některých galerií či do podzemí Diokleciánova paláce, které ovšem rozhodně stojí za návštěvu.

4. Hrad Trakošćan u hranic se Slovinskem

I v Chorvatsku nejdete hrady, kde si budete připadat jako v pohádce! Jedním z nich je Trakošćan, který se jako perla ukrývá mezi zelenými kopci na severozápadě země nedaleko hranic se Slovinskem. Tento nádherný hrad byl postaven ve 13. století jako malá pevnost. Svou současnou podobu v neogotickém a neorenesančním stylu získal až během přestavby v 19. století, kdy jej šlechtický rod Draškovićů proměnil na okázalé rodinné sídlo.

Dnes je zámek ve vlastnictví Chorvatské republiky a je otevřen veřejnosti. Interiér hradu můžete vidět na několika prohlídkových okruzích. Prohlédnete si například palácovou kuchyni a žalář s mučírnou, lovecký sál, vestibul, knihovnu, rytířský sál a samozřejmě soukromé komnaty šlechticů. Kromě malebných výhledů na okolní krajinu mohou návštěvníci obdivovat originální nábytek, historické zbraně, obrazy a portréty, které představují život šlechty v období od 15. do 19. století. Rozhodně byste neměli vynechat ani procházku kolem jezera Trakošća, jež je součástí romantického parku, který hrad Trakošćan obklopuje.

Chorvatsko - Nejoblíbenější pobyty

5. Hrad Veliki Tabor v Záhoří

Jeden z nejvíce zachovalých hradů se nachází v severním Chorvatsku v regionu zvaném Záhoří. Jedná se o Veliki Tabor, který je díky poloze na holém návrší dobře viditelný i z velké dálky. Nejstarší částí hradu je pětiboký centrální palác, který byl postaven v polovině 15. století. Později přibyly čtyři půlkruhové renesanční věže propojené hradbami. Součástí hradu jsou také renesanční bašta, dvě strážnice, střílny, kamenný most a arkádová pavlač se štíhlými toskánskými pilíři.

Nejdéle vládl pevnosti rod Rattkayů, kteří se během novověku stali jedním z nejmocnějších šlechtických rodů v Chorvatsku. Kouzlo hradu dodává legenda o nešťastné lásce, podle které je ve zdech opevnění zazděná neurozená Veronika, jíž si proti vůli svého otce hraběte vzal šlechtic Frederik Cejlský.

Hrad Veliki Tabor je otevřen veřejnosti, takže jeho prostory a několik zajímavých muzejních expozic můžete vidět na vlastní oči. Pokud patříte mezi milovníky historie, možná oceníte možnost komentované prohlídky s průvodcem.

6. Pevnost Španjola na ostrově Hvar

Klenotem Chorvatska jsou nádherné ostrovy. Za ten nejkrásnější je považován Hvar, během jehož návštěvy je téměř povinnou zastávkou stejnojmenné hlavní město ostrova.

Ať už do Hvaru přijedete autem, nebo připlujete lodí, vaši pozornost si okamžitě získá impozantní středověká pevnost Španjola (známá také jako Fortica). Ta se tyčí na kopci nad přístavem, jako by bedlivě hlídala azurové vody Jadranu pod sebou. Pevnost stojí na tomto místě od počátku 16. století, kdy byl Hvar pod nadvládou Benátské republiky. V této dobře sloužila jako součást ochrany před útoky Osmanské říše.

K pevnosti Španjola se dostanete buď autem, nebo procházkou z centra města. Nejdříve vystoupáte přes úzké uličky a poté nepříliš příkrou stezku na kopec porostlý středomořskou vegetací. U vnějších zdí pevnosti na vás čeká oblíbené vyhlídkové místo, odkud shlédnete na malebné město a na protilehlé ostrovy Pakleni, které k panorama Hvaru neodmyslitelně patří.

Pokud se rozhodnete pro prohlídku pevnosti, těšte se na dechberoucí výhled z hradeb a expozici s bohatou sbírkou amfor a středověkých zbraní.

7. Pevnost Nehaj v Senji

Nepřehlédnutelnou dominantou města Senj ležícího na pobřeží Kvarnerského zálivu je pevnost Nehaj. Ta byla vybudována v roce 1558 za účelem obrany před osmanskými a benátskými invazemi. Ke stavbě byl použit materiál pocházející z kostelů, klášterů a dalších domů, které nařídil tehdejší velitel senjské obrany pro tento účel zničit a rozebrat. Roli obránců Senje hráli po staletí Uskoci (neboli utečenci), kteří během expanze Osmanské říše před Turky utekli z balkánského vnitrozemí a usadili se v oblasti dnešního chorvatského pobřeží. Jejich kulturu a tradice dnes přímo v pevnosti Nehaj připomíná muzejní sbírka předmětů senjských Uskoků.

Pevnost se tyčí na kopci Trbušnjak (62 m n. m.) a chrání ji hradby o šířce 3,3 metru, které se k vrcholu zužují a jsou zakončeny cimbuřím a pěti věžemi. Obtížně přístupnou tvrz chránila stovka střílen a 11 těžkých děl. Z 18 metrů vysokých hradeb dříve obránci Senje střežili přístupové cesty po zemi i po moři. Dnes se ze stejných míst pokocháte krásným výhledem na chorvatské pobřeží a ostrovy Rab, Goli, Prvich, Cres či Krk a pohoří Gorski kotar, Učka a Velebit.

8. Hrad Ozalj nad řekou Kupou

Asi hodinu jízdy jihozápadním směrem od Záhřebu se nad meandrující řekou Kupa vypíná zámek Ozalj. První zmínky o něm pocházejí již ze 13. století. Tehdy byl vybudován jako hrad, jehož účelem bylo zajistit ochranu pocestných a dopravy na řece Kupě. Nakonec plnil také obrannou funkci před nájezdy Osmanů.

Jakmile bylo nebezpečí tureckého vpádu zažehnáno, byl hrad přestavěn na barokní zámek a v jeho okolí se začala rozrůstat vesnice. Později Ozalj sloužil jako centrum společné moci chorvatských šlechtických rodů Frankopan a Zrinski. V 17. století se právě Ozalj stal dějištěm nešťastného spiknutí těchto dvou rodů proti Habsburské říši. Spiknutí, které proběhlo 30. dubna 1671, se následně stalo událostí, která významně ovlivnila dějiny Chorvatska. Dodnes se každoročně 30. duben slaví jako „Den města Ozalj“ a připomíná se hrdinská smrt vládnoucích šlechticů z obou rodů, kteří byli za osnování spiknutí popraveni.

Zámek Ozalj prošel v posledních 100 letech několika renovacemi, a tak patří k turisticky nejoblíbenějším historickým památkám v Chorvatsku. Během prohlídky nahlédnete do starobylých interiérů, muzejní expozice i mimořádně zachovalé knihovny.

Autor článku:

Aktualizováno: 29. 6. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Chorvatsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů