Objevte to NEJ z Chorvatska a získejte inspiraci pro příští dovolenou na Jadranu!

Oblíbené 0

Zatím nemáte žádné oblíbené nabídky.

  • K nabídkám se můžete kdykoliv vrátit
  • Oblíbené nabídky na jednom místě
  • Upozornění na změny v nabídkách

Objevte to NEJ z Chorvatska: 10 NEJpůsobivějších výhledů, na které se nedá vynadívat

Překrásná chorvatská příroda nabízí spoustu nádherných výhledů. Dechberoucí panoramata na vás čekají všude – od pobřeží Jadranu, přes svěží borovicové lesy, až po majestátní vrcholy hor. Vybrali jsme pro vás 10 nejpůsobivějších vyhlídek v Chorvatsku!
Objevte to NEJ z Chorvatska: 10 NEJpůsobivějších výhledů, na které se nedá vynadívat

V chorvatské přírodě i ve městech najdete spoustu vyhlídkových míst, ze kterých uvidíte to nejkrásnější, co tato nádherná země nabízí. Úchvatných panoramat s Jaderským mořem, vodopády či starobylými městy se nebudete moci nabažit. Shlédněte s námi na ikonickou pláž Zlatni Rat, průzračná jezera v národních parcích nebo do hluboké propasti skrze prosklenou podlahu!

1. Projděte se po skleněném chodníku nad Makarskou

Skleněný chodník neboli Skywalk Biokovo byl sice otevřen teprve v roce 2020, rychle si ovšem vydobyl jednu z předních příček nejpopulárnějších chorvatských atrakcí. Unikátní železobetonová konstrukce ve tvaru podkovy se vypíná na okraji skalního srázu vrcholu Ravna Vlaška, který je součástí pohoří Biokovo.

Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 1 228 metrů nad mořem, a tak budete mít širé okolí jako na dlani. Uvidíte letoviska Makarska, Tučepi a Podgora, poloostrov Pelješac i středodalmatské ostrovy Hvar, Brač, Korčula a Vis. Za výborné viditelnosti dohlédnete dokonce až do Itálie! Díky prosklené podlaze navíc spatříte i propast přímo pod vašima nohama. Skywalk Biokovo je součástí Přírodního parku Biokovo a najdete jej na 13. kilometru od vjezdu na území parku.

2. Shlédněte na nejkrásnější pláž Chorvatska

Ostrov Brač ve střední Dalmácii je oproti jiným chorvatským ostrovům oázou klidu. Stranou zájmu zahraničních turistů zůstává, přestože se pyšní nedotčenou přírodou, historickými památkami, malebnou krajinou plnou olivových hájů, a dokonce i nejkrásnější pláží v celém Chorvatsku. Je jí ikonická pláž Zlatni rat (Zlatý roh), která se nachází na jižním pobřeží ostrova. Má tvar rohu a je tvořena drobnými oblázky, které se vlivem mořských proudů a větru stále přeskupují. Pláž tak neustále mění svůj tvar a polohu.

Perfektní výhled na tuto „pohyblivou“ pláž budete mít z Vidovy gory (778 m n. m.), která je nejvyšším vrcholem chorvatských ostrovů. Tato vyhlídka je skvěle dostupná – vede na ni silnice, turistické trasy i cyklistické stezky.

3. Vyfoťte si „pohlednicový“ výhled na Plitvická jezera

Na území Národního parku Plitvická jezera je hned několik míst, ze kterých budete mít dechberoucí výhled na průzračná jezera a vodopády obklopené nedotčenou krajinou.

Nejznámějšímu z nich se výstižně přezdívá „Pohlednicová vyhlídka“. Dostanete se na ni oklikou z hlavní trasy vedoucí kolem Dolních jezer. Stačí se vedle vodopádu Veliki Slap vydat po schodech vpravo a poté pokračovat až k silnici. U silnice odbočte doprava a pokračujte v chůzi ke dřevěnému mostu, odkud vás ukazatele navedou na „vidikovac“ neboli vyhlídku. Otevře se před vámi panorama zahrnující vodopády Veliki Slap a Sastavci a celou oblast Dolních jezer (ta zahrnuje celkem čtyři jezera). Zkrátka dokonalé místo, kde pořídíte doslova pohlednicové fotografie.

4. Odměňte se výhledem za pořádný výšlap

Pokud jste vyznavači aktivní dovolené a za fantastickým výhledem si rádi uděláte pořádnou túru, vypravte se do pohoří Mosor. Toto vysoké krasové pohoří dominuje oblasti mezi městy Split a Omiš a za jasných dní se z jeho vrcholů otevírají působivé výhledy na všechny strany.

Oblast je protkána mnoha značenými turistickými stezkami, které vás dovedou například na nejvyšší místní horu Veliki Kabal (1 339 m n. m). Vrcholy Mosoru leží v podobné výšce, takže je tento terén jako stvořený pro parádní hřebenovku, během které vás na každém kroku bude doprovázet nádherné panorama s městem Split a modrou hladinou Jadranu posetou ostrovy.

Přes skvělé možnosti turistiky není pohoří Mosor příliš frekventované. Parádní odměnou za námahu při výstupu vám tak budou fascinující výhledy, které si vychutnáte o samotě v nitru panenské přírody.

5. Užijte si výhled na vyhlídku

K tomu nejpůsobivějšímu, co můžete spatřit na celém Jadranu, patří výhled na přístav města Hvar s ostrovy Pekleni v pozadí. Vychutnat si jej můžete hned ze dvou míst. Snad nejznámějším vyhlídkovým bodem ostrova Hvar je pevnost Španjola. Dostanete se k ní autem, nebo příjemnou procházkou přes udržovaný středomořský park pod ní. Krásným panoramatem se pokocháte z majestátních zdí pevnosti i přímo z jejích hradeb, pokud si koupíte vstupenku.

Jestliže ovšem patříte ke skutečným fajnšmekrům, zamiřte ještě o něco výše. Z kopce Napoleon (237 m n. m.) z výšky shlédnete na pevnost samotnou i se slavným vyhlídkovým místem. Na vrcholu kopce Napoleon se nachází observatoř a okolo ní několik laviček. Na rozdíl od pevnosti Španjola si zde výhled užijete pravděpodobně v soukromí. K observatoři se dostanete buď autem, nebo po pěší stezce vedoucí lesem. Červeně značená trasa začíná na samotném konci města Hvar. Abyste výstup v lesním a skalnatém terénu dobře zvládli, rozhodně si nezapomeňte obout pevné boty a vybavit se dostatkem vody.

6. Poznejte i méně slavné části Krky

Nejznámějším klenotem Národního parku Krka je vodopád Skradinski buk, chráněné území toho ovšem na své rozloze 109 km² nabízí mnohem víc. Jedním z jeho méně známých pokladů je výhled na peřeje průzračných vod řeky Krky těsně předtím, než se vlije přes vodopád Roški slap do jezera. Tomuto jedinečnému kousku přírody místní říkají Náhrdelníky (Ogrlice).

Jak se k němu dostanete? Přes kaňon řeky Krky tvořený stovkami travertinových kaskád nejprve přejdete přes dřevěný chodníček. Poté na vás čeká výstup na 517 dřevěných schodů, které vás dovedou k jeskyni Oziđana pećina. Jeskyně je osvětlena a je v ní zajímavá expozice o historii parku a rostlinách i zvířatech, které v něm můžete potkat. Během výstupu se nádherným pohledem na Ogrlice pokocháte na několika vyhlídkových plošinách, kde si můžete také odpočinout.

7. Vyjeďte lanovkou za úchvatným výhledem na Dubrovník

Dubrovník je považován za nejkrásnější město v Chorvatsku. Od jiných starobylých měst Dubrovník odlišují městské hradby se složitým systémem bašt, věží a pevností. Právě skvěle dochované opevnění ze 13. století je hlavním důvodem, proč bylo město v roce 1979 zařazeno na seznam památek UNESCO. Při návštěvě Dubrovníku si rozhodně nenechte ujít pohled na město chráněné hradbami. Naskytne se vám z hory Srđ, která je přirozenou dominantou oblasti. Na vrchol vysoký 412 metrů se dá dojet autem, nebo vyjet panoramatickou lanovkou, která patří k nejoblíbenějším dubrovnickým atrakcím. Další možností je poctivě si za výhledem vystoupat po 2,5 km dlouhé křížové cestě.

8. Objevte filmový výhled na ostrovech Kornati

Souostroví Kornati tvoří 147 ostrovů různé velikosti. Na ostrovech sice nejsou zdroje pitné vody a celkově se jedná o velice nehostinnou krajinu, pro unikátní přírodu bylo ovšem území v roce 1980 prohlášeno národním parkem. Krásy Národního parku Kornati je možné objevovat pouze na lodi.

Výletní lodě vyplouvají například ze Zadaru, Šibeniku či Pakoštane. Místem, které při žádné plavbě rozhodně neminete, je nejznámější kornatský ostrov jménem Mana. Kromě pozoruhodných útesů vás okamžitě zaujmou ruiny starověké vesnice, které se na ostrově nacházejí. Nenechte se ovšem zmást – jedná se o staré filmové kulisy, které posloužily při natáčení německého snímku v roce 1959. Rozpadající se filmové kulisy dnes tvoří jedinečný kolorit, který se úžasně vyjímá na fotografiích či videích. Na ostrově Mana zkrátka nebudete věřit vlastním očím!

9. Nechte se okouzlit nejkrásnější částí Velebitu

Obrovskou výhodou chorvatských pohoří je jejich skvělá dostupnost, takže se za nezapomenutelnými výhledy nemusíte hodiny lopotit do prudkých svahů. Příkladem za všechny je jeden z nejpozoruhodnějších vrcholů pohoří Velebit – Tulove Grede, v jehož okolí se natáčely některé slavné scény z filmů o náčelníkovi Vinnetouovi. Jedinečné scenérie v této části Velebitu vytváří divoké rozeklané bílé skály, které jako by vyrůstaly přímo z trávy.

Vrchol Tulove Grede se vypíná přímo nad dálnicí A1, která spojuje hlavní město Záhřeb s druhým největším městem Split. Impozantními skalními masivy se tedy nejdříve pokocháte z pohodlí sedadla v autě během cesty na dovolenou. Výchozím bodem pro nenáročnou panoramatickou trasu plnou úžasných výhledů je sedlo Vrhprag (865 m n. m.). Cesta k vrcholu Tulove Grede (1 120 m n. m.) je pak dlouhá asi 1 km, takže vám nezabere mnoho času ani úsilí. Stezka je bezpečná a snadno schůdná i pro malé děti. Závěrečný úsek je sice náročnější a vyžaduje trošku lezení, ale tuto část můžete klidně vynechat. I tak si užijete nádherné výhledy na moře a okolní skalní masivy.

10. Pokochejte se jedinečnou krajinou Istrie

O magická panoramata není nouze ani na turisticky oblíbeném poloostrově Istrie. Zhruba uprostřed západního istrijského pobřeží se na svahu nad mořskými břehy a přístavem rozkládá malebné městečko Vrsar. V okolí Vrsaru je hned několik vyhlídkových míst, odkud můžete sledovat romantické scenérie v okolí městečka.

Z přístavu se příjemnou krátkou procházkou (10–15 minut) dostanete na vyhlídku Casanova, která se nachází nad kamenolomem Montraker. Pojmenována je po slavném italském dobrodruhovi a svůdníkovi Giacomovi Casanovovi, který Vrsar navštívil během svých cest v 18. století a byl jím doslova unesen. Z vyhlídky Casanova uvidíte nejen na Vrsar, ale také na nedaleké ostrovy, ostrůvky, zálivy a zátoky. Panorama, v němž se dědictví minulosti snoubí s dechberoucí přírodní scenérií, vytváří nezapomenutelný zážitek pro každého, kdo toto čarovné místo navštíví.

Autor článku:

Aktualizováno: 29. 6. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Chorvatsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů