Objevte to NEJ z Chorvatska a získejte inspiraci pro příští dovolenou na Jadranu!

Oblíbené 0

Zatím nemáte žádné oblíbené nabídky.

  • K nabídkám se můžete kdykoliv vrátit
  • Oblíbené nabídky na jednom místě
  • Upozornění na změny v nabídkách

Nemějte obavy z eura v Chorvatsku

V Chorvatsku se od začátku roku 2023 platí eurem. S přechodem na společnou evropskou měnu se objevují obavy ze zdražování potravin i dalšího zboží. Jak je to s cenami v Chorvatsku doopravdy? Kolik zaplatíte za potraviny, ubytování či pohonné hmoty?
Nemějte obavy z eura v Chorvatsku

Chorvatsko je od ledna 2023 členem eurozóny a jako měnu přijalo euro. V souvislosti s přechodem na euro se v českých médiích pravidelně objevují články o vysokých cenách. Spousta lidí tak má obavy, jestli se jejich letní dovolená na Jadranu příliš neprodraží. Pokud mezi ně patříte i vy, přinášíme vám důkladné srovnání cen, ve kterém zjistíte, že se není čeho bát, protože ceny v Chorvatsku v roce 2024 zůstávají přijatelné a srovnatelné s těmi u nás.

Potraviny

Hlavní položkou každodenních výdajů bývá samozřejmě jídlo. Pohled na ceny běžných potravin ukazuje, že Chorvatsko stále zůstává v cenových relacích srovnatelné Českou republikou.

Orientační ceny základních potravin v Chorvatsku 2024

Mimo základní potraviny, jako jsou maso a vejce, které které jsou v Chorvatsku o něco dražší, můžete na trzích najít třeba velmi levné sezónní ovoce a zeleninu přímo od místních farmářů. Díky tomu nejen ušetříte, ale také ochutnáte opravdové chutě Chorvatska.

Restaurace

Na dovolené však určitě nechcete jíst jen potraviny z místního Konzumu, dovolená je o zážitcích – a co je lepší zážitek než poznání lokální kuchyně? Ceny v restauracích jsou závislé na několika faktorech – rostou s turistickou sezónou a s popularitou místa (ceny bývají tradičně vyšší ve Splitu a Dubrovníku). Pokud se vyhnete turistickým pastím a najdete restauraci, kam se chodí stravovat místní, máte vyhráno. Ochutnáte to nejlepší z chorvatské gastronomie za rozumné peníze.

Ubytování

Chorvatsko nabízí široký výběr ubytovacích zařízení od luxusních hotelů až po cenově dostupné apartmány a kempy, které se mezi českými turisty těší mimořádné oblibě. Ceny za ubytování se mohou lišit v závislosti na lokalitě a standardu, v zásadě ale můžete očekávat vynikající poměr cena/výkon. Pokud chcete za ubytování ušetřit, vydejte se na dovolenou mimo hlavní sezónu, tedy v květnu, červnu, září nebo říjnu, kdy jsou pobyty o něco levnější.

Doprava

Chorvatsko se pyšní rozvinutou dopravní infrastrukturou, jež zahrnuje jak městskou hromadnou dopravu, tak autobusy mezi městy i trajekty na ostrovy. Ceny za dopravu jsou srovnatelné s Českem, rovněž za pohonné hmoty zaplatíte zhruba stejně jako u nás –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ průměrně 1,58 € (40 Kč) za litr benzínu a 1,46 € (36,98 Kč) za litr nafty (ceny k 26.4.2024, kurz 1 EUR = 25,33 Kč). Ceny pohonných hmot si můžete před cestou zkontrolovat na webové stránce fuelo.net.

Jak vidíte, obavy z vysokých cen po přechodu Chorvatska na euro jsou často nafouknuté a založené na neúplných informacích. Ve skutečnosti jsou ceny většiny služeb a produktů i s novou měnou stále srovnatelné s Českou republikou. Chorvatsko tedy i nadále zůstává atraktivní a cenově dostupnou destinací, která nabízí bohaté možnosti pro každého, ať už hledáte odpočinek u moře, aktivní pobyt plný pohybu nebo kulturní zážitky. Možnosti jsou v Chorvatsku velmi bohaté, a tak si dovolenou snů snadno vybere úplně každý.

Autor článku:

Aktualizováno: 1. 7. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Objevujte Chorvatsko s Travelkingem

Vybírejte z jedinečných a ověřených pobytů