Rakouská kuchyně se vyvíjela po dlouhá staletí a odráží se v ní vlivy mnoha kultur. Díky poloze v samém srdci bývalého impéria Rakouska-Uherska v sobě rakouské pokrmy nesou něco ze všech zemí, kam bývalé mocnářství zasahovalo. Najdeme v nich prvky české, italské, německé, maďarské, balkánské i rumunské gastronomie. Ačkoli není místní kuchyně nijak zvlášť proslulá, téměř každý si vybaví minimálně dvě místní speciality: pravý vídeňský řízek a sacherův dort. Jaké jsou další lahůdky, které byste rozhodně měli ochutnat?
Hlavní jídla
![Wienerschnitzel](https://slevoking.cz/images/blog/articles/full-images/ty4OSfds.jpg)
Vídeňský řízek
Největší hvězdou rakouské gastronomie je proslulý vídeňský řízek neboli Wienerschnitzel. Přezdívá se mu také sloní ucho, protože musí být tenoučký a velký přes celý talíř. Zajímavostí je, že je tento pokrm dokonce chráněn zákonem. Restauratéři mohou s přídomkem vídeňský prodávat pouze tenký řízek z nejkvalitnějšího telecího masa (z části zvané ořech) smažený na přepuštěném másle. Podává se zakapaný telecím vývarem s citronem a bramborovým salátem bez majonézy. Na tuto specialitu si zajděte nejlépe do vídeňského podniku Figlmüller, který se na tento pokrm specializuje již od roku 1905. Jedná se o skutečně proslulou restauraci, a tak si nezapomeňte včas udělat rezervaci.
![](https://slevoking.cz/images/blog/articles/full-images/tVCDUhKK.jpg)
Tafelspitz
Další vídeňskou lahůdkou pro labužníky je Tafelspitz, tedy hovězí špička vařená v zeleninovém vývaru s bramborem a zeleninou. Můžeme vám garantovat, že po téhle vydatné „polévce“ mít hlad určitě nebudete.
![Käsespätzle](https://slevoking.cz/images/blog/articles/full-images/WvOJrmRQ.jpg)
Käsespätzle
Mezi nejoblíbenější rakouské destinace patří oblast Tyrolska, která je sevřena mezi Německem, Švýcarskem a Itálií. V tyrolské kuchyni se odráží velmi rozmanité klimatické podmínky i vlivy sousedních států. Hlavní specialitou Tyrolska jsou sýrové špecle Käsespätzle. Základem jsou horké vaječné noky, doplněné strouhaným sýrem a zdobené smaženou cibulkou a česnekem.
![Bauernschmaus](https://slevoking.cz/images/blog/articles/full-images/IKk7VcY9.jpg)
Bauernschmaus
Pokud vás za dlouhých nocí u piva či vína přepadne hlad, spolehlivě ho zaženete typickým venkovským jídlem Bauernschmaus. Jedná se o velký obložený talíř s několika druhy masa (vepřová pečeně a kotleta, uzené), šunkou, párkem, klobásou, houskovým knedlíkem a zelím. Mezi kulinářské poklady patří také horský sýr Bergkäse, který se podává v různých stádiích zrání. Čím je starší, tím je sušší, a pak chutná podobně jako parmezán. Dalším oblíbeným druhem sýra je Almkäse z vysokých oblastí v horách. Texturou jsou tyto sýry tvrdší, s jedinečnou jemně ořechovou chutí.
Polévky
![Frittatensuppe](https://slevoking.cz/images/blog/articles/full-images/dj3mv6xS.jpg)
K rakouské kuchyni neodmyslitelně patří také polévky. Pro alpské části země je typický hovězí vývar s celestýnskými nudlemi Frittatensuppe. V Tyrolsku si pochutnáte na Leberknödelsuppe, hovězím vývaru s játrovými knedlíčky. Velmi oblíbená je také gulášová polévka Gulassuppe.
Dezerty
![sacher](https://slevoking.cz/images/blog/articles/full-images/fLrmZt9k.jpg)
Dort sacher
V rakouské gastronomii mají své nezastupitelné místo moučníky a sladkosti, které se těší velké oblibě a jejich nabídka je opravdu pestrá. Nejznámějším dezertem je bez pochyby dort sacher. Jedná se o čokoládový dort plněný meruňkovou marmeládou a politý čokoládovou polevou. Originální receptura na tento zákusek je ve vlastnictví vídeňského hotelu Sacher a je přísně tajná. Určitě vám tedy doporučujeme dortík ochutnat přímo tam.
![](https://slevoking.cz/images/blog/articles/full-images/gLXUSi5E.jpg)
Germknödel
Za gastronomický klenot je v Rakousku považován Germknödel, nadýchaný kynutý ovocný knedlík plněný povidly. Servíruje se politý máslem nebo vanilkovým krémem a posypaný cukrem a mákem. Podávat ho lze jako hlavní chod i dezert.
![Nockerl](https://slevoking.cz/images/blog/articles/full-images/29eEruug.jpg)
Nockerl
Specialitou Salcburska jsou Nockerl, zákusek ze zapečené sněhové pěny s horkou zavařeninou nebo rozmixovaným ovocem. Dal by se přirovnat k dortu Pavlova. Tento dezert dělají údajně po celém Salcburku úplně stejně. Nejvíce vyhlášený Nockerl ovšem podávají v hotelu Goldene Hirsh.
Nápoje
![](https://slevoking.cz/images/blog/articles/full-images/kr1TWI2p.jpg)
Vídeňská káva
S kavárenskou kulturou v Rakousku je neodmyslitelně spojena vídeňská káva, na které si pochutnávali i císař František Josef I. nebo císařovna Sisi. Jedná se o prodloužené espresso s kopcem pravé šlehačky. Podává se ve vysoké sklenici s ouškem a dlouhou lžící, aby krásně vynikly obě vrstvy tohoto nápoje. Šlehačka se často zdobí různými polevami, čokoládou nebo skořicí. Pokud si však o to vyloženě neřeknete, šlehačka by neměla být ničím dochucena.
![](https://slevoking.cz/images/blog/articles/full-images/p6HW62Ey.jpg)
Víno
Rakousko má velmi dlouhou tradici vinařství, produkují se zde především suchá bílá a dezertní vína. Kvůli podobnému podnebí jsou chuťově blízká vínům z Moravy. Vynikající podmínky zde panují pro Ryzlink rýnský (Riesling), Sauvignon, Muškát (Muskateller) a Pinot Blanc (Weissburgunder). Dále se daří také mezinárodně oblíbeným odrůdám jako Chardonnay a Pinot Noir. Skvostem domácích odrůd je Veltínské zelené (Grüner Veltliner).
![](https://slevoking.cz/images/blog/articles/full-images/Y6NOBsW9.jpg)
Pivo
Ani ve vaření piva nejsou Rakušané pozadu, vyrábí jej celá řada velkých i lokálních pivovarů. Existují zde pivovary se staletou historií a rodinnou tradicí. Nejznámější jsou piva štýrského pivovaru Gösser nebo Schwechtu z Dolních Rakous. Velmi oblíbený nápoj je Radler, tedy pivo s limonádou.
![](https://slevoking.cz/images/blog/articles/full-images/AN6QrXAy.jpg)
Red Bull
Možná vás překvapí, že nejznámější rakouský nápoj je energetický drink Red Bull, který se v Rakousku vyrábí podle thajské receptury od roku 1987.