Objevte to NEJ z Chorvatska a získejte inspiraci pro příští dovolenou na Jadranu!

Oblíbené 0

Zatím nemáte žádné oblíbené nabídky.

  • K nabídkám se můžete kdykoliv vrátit
  • Oblíbené nabídky na jednom místě
  • Upozornění na změny v nabídkách

Osobně ověřeno: Recenze pobytu v Hotelu Obří Sud

Vydejte se s Lukášem, členem našeho týmu Travelking, do Jizerských hor. Konkrétně do Hotelu Obří Sud, který leží v obci Dlouhý Most nedaleko Liberce. Jaká byla cesta, ubytování a jídlo? A jaké výletní cíle byste si neměli nechat ujít? To vše se dozvíte.
Osobně ověřeno: Recenze pobytu v Hotelu Obří Sud

Informace o pobytu v bodech

  • Termín pobytu: 29.4.2024 - 1.5.2024
  • Ubytováni jsme byli v: Hotelu Obří Sud
  • Lokalita ubytování: Jizerské hory
  • Cestoval jsem: S partnerkou
  • Stravování: Polopenze
  • Doprava: Autem

Kam a jak jsme jeli?

Na jarní pobyt v Jizerských horách jsme vyráželi z obce Pístovice, která leží nedaleko Brna. Podle navigace vedla nejkratší trasa po dálnici přes Prahu a poté na Liberec. My jsme se ovšem nakonec rozhodli jet přes okresky se zastávkou v Litomyšli. Během cesty jsme se totiž chtěli posilnit v populární restauraci Bohém (součást Hotelu Aplaus), která se nachází v prostorách zrekonstruovaného historického domu v samotném srdci Litomyšle. Oběd byl opravdu skvělým zpestřením cestování a po výborném dezertu jsme si prošli malebné centrum města s krásným náměstím a klášterními zahradami. Nádherný zámek Litomyšl byl bohužel ještě zavřený, a tak jsme si jej prohlédli aspoň zvenku. Trasa mimo dálnici vedla přes Hradec Králové a Jičín a měla něco přes 250 km. Celkově jsme v autě strávili více než 3,5 hodiny, ale díky příjemnému zastavení v Litomyšli to uteklo poměrně rychle. Hotel Obří sud se nachází na vrcholu hory Javorník a dá se k němu bez problému dostat po silnici. V zimě musí být velkou výhodou, že si před hotelem jenom nasadíte lyže a sjedete k horní stanici lyžařského střediska Obří sud Javorník.

Jak to bylo s parkováním?

Přímo před vstupem do hotelu je parkoviště s kapacitou asi 12 stání. U vjezdu na parkoviště je závora, která byla po celou dobu našeho pobytu zvednutá. Parkování jsme dopředu hlásit nemuseli a bylo zdarma.

Kde jsme se ubytovali?

Hned při příjezdu mě zaujalo, že Hotel Obří Sud má skutečně tvar obřího sudu! Jedná se o legendární hotel, jehož historie sahá až do roku 1899. Původní budova bohužel v roce 1974 shořela a současný hotel byl postaven v roce 2009 jako replika původního prvorepublikového restaurantu. Dnes se jedná o velmi moderní a stylový hotel s unikátním vzhledem. V hale hotelu jsou dobové fotografie a informace o jeho historii, což se mi moc líbilo. Jedná se o relativně malé ubytovací zařízení s kapacitou 12–14 pokojů.

Po příjezdu nás uvítala moc milá paní recepční a dostali jsme welcome drink v podobě piva z domácího pivovaru. Ubytovali jsme se ve dvoulůžkovém pokoji, který byl dostatečně velký a zařízený spíše jednoduše, ovšem nic nám v něm ke spokojenosti nechybělo. V pokoji byla velká manželská postel s nočními stolky, plochá televize a psací stůl se židlemi. Součástí byla také koupelna se sprchovým koutem, toaletou a umyvadlem.

Poloha hotelu je ideální pro dovolenou po celý rok. Svahy Javorníku totiž můžete sjíždět nejen na lyžích, ale také po bobové dráze. Okolím s krásnou přírodou vás provede spousta turistických, cyklistických, případně běžkařských tras. Při check-inu jsme dostali 2 lístky na bobovou dráhu, která měří 1 100 m, a patří tak k nejdelším v Česku. Bobová dráha i lyžařské středisko jsou od hotelu vzdáleny 3 km, a dám se tam dostat buď procházkou, nebo autem. Pokud pojedete autem, tak počítejte s tím, že parkoviště je placené a stojí 50 Kč.

Jak jsme se najedli v ubytování?

V našem pobytovém balíčku byla zahrnuta polopenze – snídaně formou bufetu a dvouchodové večeře. Jídla se podávají v originální hotelové restauraci, která je umístěna v „proskleném sudu“, což ze stolování dělá výjimečný zážitek. První den byla v hotelu asi nízká obsazenost, takže švédské stoly zahrnovaly pouze studené pokrmy: sladké i slané pečivo, uzeniny, sýry, cereálie s mlékem či jogurtem, ovoce a zeleninu. Teplé pokrmy jako míchaná vajíčka, párky, omeletu, volská oka apod. jsme si ovšem mohli objednat u číšníka. Druhý den, kdy už bylo v hotelu hostů víc, byly teplé pokrmy součástí bufetu a mohli jsme si sami nabrat podle chuti. Po oba dny byly samozřejmě k dispozici také nápoje jako voda, čaj a džusy. Kávu jsme si mohli udělat v automatu. Usuzuji tedy, že ve dnech, kdy je hostů méně, se teplé pokrmy objednávají a při vyšší obsazenosti jsou součástí bufetu. Celkově hodnotím snídaně pozitivně, protože zahrnovaly všechna moje oblíbená snídaňová jídla. Nadšená byla i přítelkyně, která si během pobytu zamilovala mini koblížky plněné nugátem. :)

Dvouchodové večeře se skládaly z polévky a hlavního chodu, který jsme si mohli vybrat ze dvou variant. Dali jsme si například hovězí vývar s játrovými knedlíčky, svíčkovou na smetaně s karlovarským knedlíkem, salát Caesar či kuřecí steak s bramborovou kaší. Na večeřích jsme si moc pochutnali a porce jsou velké. Jako milovník piva jsem navíc ocenil, že v restauraci čepují mimo jiné řemeslné pivo Turnov, které bylo opravdu znamenité, a tak jsem si domů dovezl pár lahví jako suvenýr. :) Co se týká stravy, byli jsme moc spokojení.

Jak jsme se najedli v okolí?

Vzhledem k tomu, že v hotelové restauraci vařili výborně, jsme si oběd dali také tam. Vyzkoušeli jsme cheeseburger a lososa s bramborovým pyré. Restaurace Obří sud ani tentokrát nezklamala a skvěle jsme se najedli. Během výletu na horu Ještěd jsme se naobědvali ve vyhlídkové Restauraci Ještěd, která se nachází přímo v prostorách slavného vysílače. Ceny byly sice o něco vyšší, ale za ten zážitek a krásný výhled to rozhodně stálo. Pokud byste v Restauraci Ještěd chtěli povečeřet, doporučuji předem udělat rezervaci.

Kam se vydat na výlet?

  • Navštívili jsme Zoo Liberec, která je nejstarší zoologickou zahradou v Česku. Na pobytu jsme byli během pracovních dnů a do zoo jsme vyrazili hned ráno, což bylo ideální, protože v tu dobu jsme tam byli prakticky sami. Areál je poměrně malý, takže je to parádní cíl výletu s dětmi. Lístky do Zoo Liberec navíc dostanete na vyžádání v hotelu zdarma, o čemž jsme byli informováni při check-inu na recepci.

  • Po návštěvě zoologické zahrady jsme si prošli také město Liberec. Nejvíc se nám líbilo náměstí Dr. Edvarda Beneše, které zdobí nádherná novorenesanční radnice a spousta dalších historických budov.

  • Nemohli jsme vynechat horu Ješted, která je výraznou dominantou Jizerských hor. Auto jsme zaparkovali na parkovišti dole pod horou a na vrchol jsme poté šli asi 900 m po svých. Nepřehlédnutelnou ikonou vrcholu hory je vysílač, ve kterém je i hotel s restaurací. Pokochali jsme se úžasným výhledem na všechny světové strany.

  • Spoustu zábavy s troškou adrenalinu jsme si užili na bobové dráze, která se nachází nedaleko hotelu a lístky na ní jsme dostali také zdarma.

  • V případě, že se na pobyt v Liberci či jeho okolí chystáte s dětmi, rozhodně doporučujeme návštěvu Centra Babylon, jehož součástí je parádní aquapark, několik zábavních parků a také iQPARK – první zábavně-naučné centrum v České republice. Krásný den plný zábavy tady zažijete nejen při nepříznivém počasí.


Závěrečné hodnocení pobytu v Hotelu Obří Sud

“Pobyt v Hotelu Obří Sud byl jedním slovem skvělý! Jedná se o poměrně malý hotel, což v kombinaci s velice milým a ochotným personálem vytváří úžasnou rodinnou atmosféru, ve které jsme se cítili opravdu moc příjemně. Dalšími výhodami hotelu jsou netradiční design a poloha v krásné přírodě Jizerských hor. Součástí hotelu je restaurace Obří sud, kde jsme si vychutnali nejen výborné jídlo, ale také zážitek ze stolování v unikátním prostředí „uvnitř sudu“. :) Součástí pobytového balíčku navíc byly vstupenky na bobovou dráhu a do liberecké zoo, které jsme s radostí využili. Pobyt bychom si rozhodně zopakovali a hotel vřele doporučujeme!”


👍 Pobyt v Hotelu Obří Sud byl osobně ověřen Lukášem, členem týmu Travelking, a jeho návštěvu může s klidným srdcem doporučit i vám. Další osobně ověřené hotely si můžete prohlédnout zde.

Autor článku:

Aktualizováno: 26. 6. 2024

Články, které by vás mohly zajímat

Nejprodávanější pobyty

Inspirujte se těmi nejprodávanějšími pobyty za poslední týden